Αλτσχάιμερ: Πώς τα ακουστικά θα μπορούσαν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια της νόσου

 Αλτσχάιμερ: Πώς τα ακουστικά θα μπορούσαν να εντοπίσουν  πρώιμα σημάδια της νόσου

Μπορούμε να «ακούσουμε» τη νόσο του Αλτσχάιμερ; Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιεί μικρόφωνα ακουστικών για να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια της πάθησης, χρόνια πριν τη διάγνωση. Το κλειδί βρίσκεται σε κάτι που όλοι κάνουμε χιλιάδες φορές κάθε μέρα χωρίς να το σκεφτόμαστε: να κινούμε τα μάτια μας.

Πιο αναλυτικά, επιστήμονες από το École de Technologie Supérieure στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ στις ΗΠΑ αναπτύσσουν τεχνολογία που «ακούει» τους ανεπαίσθητους ήχους που παράγονται από τις κινήσεις των ματιών μέσα στα αυτιά μας, οι οποίοι μπορεί να αποκαλύψουν πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης.

«Οι κινήσεις των ματιών είναι συναρπαστικές, καθώς είναι μερικές από τις πιο γρήγορες και ακριβείς κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, επομένως βασίζονται τόσο στις εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες όσο και στη γνωστική λειτουργία», αναφέρει ο ερευνητής Αριάν Σαμέι σε ανακοίνωση της ομάδας.

(Boutros et al.)

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 187ο Συνέδριο της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής, επικεντρώνεται στις ακούσιες, γρήγορες κινήσεις που κάνουν τα μάτια μας καθώς εξερευνούμε το περιβάλλον γύρω μας. Στα άτομα με Αλτσχάιμερ, αυτές οι κινήσεις είναι πιο αργές και λιγότερο ακριβείς, παρέχοντας δυνητικά ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου. Ενώ αυτές οι αλλαγές συνήθως απαιτούσαν ακριβό εξοπλισμό παρακολούθησης των ματιών, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι βρήκε μια απλούστερη λύση.

«Χρησιμοποιούμε μια συσκευή που ονομάζεται hearable», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μύριαμ Μπούτρος. «Πρόκειται για ένα ακουστικό που διαθέτει μικρόφωνο, το οποίο συλλαμβάνει φυσιολογικά σήματα από το σώμα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αλγόριθμους παρακολούθησης της υγείας για τέτοιου είδους συσκευές, ικανούς για συνεχή, μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών» εξήγησε.

Η επιστήμη πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι εκπληκτικά απλή. Όταν τα μάτια μας κινούνται, δημιουργούν μικροσκοπικές δονήσεις στα τύμπανα των αυτιών μας που μπορούν να ανιχνεύσουν τα ευαίσθητα μικρόφωνα. Οι ερευνητές διεξάγουν πειράματα κατά τα οποία οι εθελοντές φορούν είτε αυτά τα ειδικά ακουστικά είτε τον συμβατικό εξοπλισμό παρακολούθησης ματιών. Αυτό, επιτρέπει στους επιστήμονες να προσδιορίσουν ποια ακουστικά σήματα αντιστοιχούν στις κανονικές κινήσεις των ματιών και ποια μπορεί να υποδηλώνουν νευρολογικά προβλήματα.

Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τους αριθμούς να αυξάνονται κάθε χρόνο. Η έγκαιρη διάγνωση παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την καταπολέμηση της νόσου, καθώς τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται σταδιακά για πολλά χρόνια πριν γίνουν αισθητά.

Η ομάδα ελπίζει ότι μελλοντικά, αυτή η τεχνολογία θα ενσωματωθεί σε καθημερινές συσκευές όπως τα ασύρματα ακουστικά, παρέχοντας συνεχή, μη επεμβατική παρακολούθηση για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών νευρολογικών καταστάσεων.

«Ενώ το τρέχον έργο επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, στο μέλλον θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες ασθένειες και να είμαστε σε θέση να τις διαφοροποιήσουμε με βάση τα συμπτώματα που μπορούν να εντοπιστούν μέσω σημάτων στο αυτί», σημειώνει ο Σαμέι.

Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, αντιπροσωπεύει μια καινοτόμο προσέγγιση στον εντοπισμό μιας από τις πιο δύσκολες ασθένειες της ανθρωπότητας – ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τεχνολογία που θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

 

Related post