Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ: Κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου – Πρώτες αντιδράσεις
Εντάλματα σύλληψης εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ένταλμα εκδόθηκε και για και τον ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, τον οποίο το Ισραήλ έχει δηλώσει πως τον σκότωσε, κάτι που η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε: «Αυτή η απόφαση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μία αντισημιτική απόφαση», ενώ από την άλλη πλευρά «για μαύρη ημέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ισραήλ.
Ενώ η κατάσταση στον Παλαιστινιακό θύλακα είναι τραγική η Χαμάς δηλώνει πως η απόφαση αυτή ωφελεί στην ουσία το Παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ νωρίτερα είχε απορρίψει την περίπτωση να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων πριν να σταματήσει ο πόλεμος.
«Χωρίς να υπάρξει τέλος του πολέμου, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην εξίσωση. Λέμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να σταματήσει αυτή η επιθετικότητα. Εάν δεν τερματιστεί η επιθετικότητα, γιατί η αντίσταση και ειδικότερα η Χαμάς, να επιστρέψει τους ομήρους;», σημείωσε ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ Αλ Χαγιά.
Ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος Έιμος Χόχσταϊν συζητά με τον Βενιαμίν Νετανιάχου την τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο Ισραηλινός στρατός σφυροκοπά την Βηρυτό και την Τύρο με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ.
Η φιλοσιιτική οργάνωση απάντησε με βροχή από ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ, με έναν τουλάχιστον πολίτη να χάνει τη ζωή του στην πόλη Ναχαρίγια.
Πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, αλλά είναι απόφαση ενός Διεθνούς Δικαστηρίου.
Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει το ένταλμα, εφόσον χρειαστεί.
Πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η Γαλλία, η οποία σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο νομικό ζήτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αντιδράσει βάσει των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν το Παρίσι θα προχωρούσε σε μια σύλληψη του Νετανιάχου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τα εντάλματα σύλληψης.
«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι από τη βιασύνη του Εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης και τα ανησυχητικά λάθη της διαδικασίας που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συζητούν τα επόμενα βήματα με τους εταίρους τους.