ΝΔ: Στην επιτροπή δεοντολογίας η τελευταία πράξη της διαγραφής Σαμαρά – Οι επόμενες κινήσεις
Το απόγευμα της Τρίτης (19/11) αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ, για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη. Κορυφαίοι υπουργοί χαρακτήρισαν ως μονόδρομο την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρώην πρωθυπουργό και τονίζουν ότι κυβέρνηση και κόμμα είναι αρραγές μέτωπο.
Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής, διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη στον απόηχο της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: «Αν έχει στο μυαλό του ο Αντώνης να κάνει κάτι μελλοντικά, αυτό δεν το ξέρετε ούτε εσείς ούτε εγώ. Άρα είναι μια υποθετική συζήτηση. Λοιπόν, σε μία τέτοια περίπτωση, εκτίμησή μου είναι ότι αν γινόταν κάτι άμεσα, ουδείς θα ακολουθούσε».
«Eίναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή για μας στην παράταξη και σε ανθρώπινο επίπεδο. Εμένα με στενοχωρεί, αλλά ήταν αναπόφευκτη», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
«Δεν μπορούσε ο Πρωθυπουργός να κάνει τίποτα άλλο χθες. Μεγάλα παιδιά είμαστε. Ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει μια τακτική εδώ και ένα μεγάλο διάστημα» τονισε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ενώ πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία παραμένει με αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή. Εξυφαίνεται αυτή τη στιγμή κάποιο σχέδιο εθνικής μειοδοσίας και παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία; Απαντώ απερίφραστα όχι».
Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά μετά το 1993, τονίζει η κυβέρνηση και επισημαίνει ότι αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.
Ο Υπουργός Επικράτειας, κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Ο κ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τις απόψεις του και έχουμε ακούσει όλοι με πολύ σεβασμό και με προσοχή, το έχουμε κάνει αυτό. Υπάρχει όμως ένα ποιοτικό και ποσοτικό στοιχείο που το διαφοροποιεί. Η αμφισβήτηση του πατριωτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας νομίζω ότι είναι συντεταγμένοι στη γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο το έχουν αποδείξει».
Μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει και η απόφαση θα πάει στα χέρια του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Βουλής.
Το χρονικό της ρήξης Μητσοτάκη – Σαμαρά
Τα «σύννεφα» στις σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά ήταν εμφανή. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική με έμφαση στα εθνικά θέματα, όπως έκανε στο πλαίσιο ομιλίας του στη Λευκωσία.
Επίσης, σε εκδήλωση για παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο, ο κ. Σαμαράς είχε εκφράσει την διαφωνία του για την πορεία που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε επιτεθεί μάλιστα στην κυβέρνηση και με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει από το βήμα της Βουλής την θερμή χειραψία Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του».
Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν είχε παρουσιαστεί και στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, παρά το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Οκτωβρίου.
Αντίστοιχη στάση κράτησε και στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στις 2 Νοεμβρίου.
Πηγή: ertnews.gr