Ά. Γεωργιάδης: Θέλουμε να κάνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού πιο λειτουργικό

 Ά. Γεωργιάδης: Θέλουμε να κάνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού πιο λειτουργικό

«Ο προσωπικός γιατρός είναι μία μεταρρύθμιση για την οποία συζητάμε στην Ελλάδα καμιά τριανταριά χρόνια έχει νομοθετηθεί από διάφορους υπουργούς Υγείας στο παρελθόν και από μένα το 13 – 14 και από το ΠΑΣΟΚ και από διάφορους υπουργούς. Επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα ψηφίστηκε και για πρώτη φορά είχαμε 5,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στην υπηρεσία του προσωπικού γιατρού. Αν κάποια μεταρρύθμιση έχει επιτύχει είναι σίγουρα του προσωπικού γιατρού. Δηλαδή από το μηδέν που ήμασταν επί 25 χρόνια πήγαμε στα 5,5 εκατομμύρια[…] Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι το επόμενο λογικό βήμα. Πρώτον, για να καλύψουμε πληθυσμιακά και τα υπόλοιπα 3,5 περίπου εκατομμύρια που ψάχνουμε για να πάμε στο ποσοστό του πληθυσμού που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρώπη. Και δεύτερον, εισάγουμε διάφορους ποιοτικούς δείκτες, παραγωγικούς δείκτες που παρακολουθούμε το έργο τους ώστε να κάνουμε το μηχανισμό αυτό περισσότερο λειτουργικό» τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη.

Στην επισήμανση του Ηλία Σιακαντάρη ότι αιχμή της κριτικής της αντιπολίτευσης είναι ότι συμπεριλαμβάνεται στους προσωπικούς γιατρούς και αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «εάν είχαμε αρκετούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς, μπορεί να μην το κάναμε αυτό, όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσους γιατρούς και παθολόγους». Στην ερώτηση αν μπορούν να ανταποκριθούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει στον ρόλο του προσωπικού γιατρού, όπως είναι σχεδιασμένος ο υπουργός Υγείας τόνισε «θα έχουν μία ειδική εκπαίδευση, για αυτό και πιστεύουμε ότι ναι, μπορούμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον οποίο συζητήσαμε εκτενώς το σχέδιο αυτό, μας είπε ότι μπορούμε και ο ΠΟΥ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

»δεν κάνουμε μόνο αυτό. Βάζουμε και τους ιδιώτες γιατρούς μέσα από αυτό το νομοσχέδιο και μετά αν έχεις κάποιον ιδιώτη γιατρό, τον οποίο εσύ έχεις ως γιατρός σου, μπορείς να τον δηλώσεις ως οικογενειακός γιατρό και να φέρει αυτός τον ιατρικό σου φάκελο ή μπορείς να διαλέξεις πια προσωπικό γιατρό με βάση την εντοπιότητα. Αυτές είναι λεπτομέρειες που ρυθμίζονται με το παρόν νομοσχέδιο».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα σχετικά με τα πανεπιστημιακά κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας ότι «ο λόγος που το κάνουμε αυτό και το θεωρώ και πολύ κομβικό κομμάτι της μεταρρύθμισης σήμερα και θέλω να συγχαρώ την κυρία Αγαπηδάκη, την αναπληρώτρια Υπουργό, γιατί αυτή είχε την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα και το θεωρώ πάρα πολύ σωστό. Τι κάνουμε; Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα; Γιατί περίπου το 50% των ασθενών που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων κρίνονται ιατρικά ότι θα μπορούσαν να μην έχουν πάει στο νοσοκομείο; Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας[…] Λοιπόν, με τον θεσμό αυτόν πάμε να φτιάξουμε πανεπιστημιακά κέντρα Υγείας που όλοι οι διάσημοι γνωστοί γιατροί που ξέρουμε θα είναι εκεί. Άρα σιγά σιγά θέλουμε να ανεβάσουμε το κύρος των Κέντρων Υγείας εν γένει για να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να πας κατευθείαν στο νοσοκομείο, μπορείς να πάρεις μια πρώτη γνώμη και σε ένα Κέντρο Υγείας».

Related post