Σ. Βούλτεψη: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας
Για θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, τα γεγονότα στο Άμστερνταμ αλλά και τι είδους προσδοκίες έχουμε από τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η Σοφία Βούλτεψη, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας – Ειδικά για χώρες πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα
Αδιανόητο αυτό που έγινε στην Ολλανδία – Δεν αντιμετωπίστηκε σωστά
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον Θάνο Σιαφάκα, η Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με τα γεγονότα στο Άμστερνταμ, τα άγρια επεισόδια με ξυλοδαρμούς και τραυματίες (πάνω από 100) αλλά και αγνοούμενους, όταν ομάδες μουσουλμάνων επιτέθηκαν στους οπαδούς της Μακάμπι, δήλωσε αρχικά «Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι το μεταναστευτικό δεν έχει εύκολες λύσεις. Και όποιος λέει ότι έχει τη λύση στο τσεπάκι του, τελικά αποτυγχάνει. Γιατί σας το λέω αυτό; Διότι, υποτίθεται ότι η Ολλανδία είναι μια χώρα στην οποία έχει επικρατήσει η ακροδεξιά και επειδή δεν μπορούν να κάνουν κυβέρνηση, βρίσκονται ένα χρόνο τώρα με μία παράδοξη υπηρεσιακή κυβέρνηση. Άρα, το να πηγαίνουμε σε λύσεις που δεν είναι λύσεις είναι προβληματικό. Το μεταναστευτικό πράγματι είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας. Ειδικά για χώρες πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα. Λέει για παράδειγμα η ακροδεξιά στην Ελλάδα ότι έχει τις λύσεις και ότι εμείς φέρνουμε τους μετανάστες. Τους μετανάστες δεν τους φέρνουμε. Και καταρχήν η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η φύλαξη των συνόρων. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που πιέζεται και από τις τέσσερις πλευρές. Άρα, είναι δύσκολο να έχεις τέτοιου είδους φύλαξη που από την ανοιχτή θάλασσα για παράδειγμα, να μην μπουν κάποιοι μέσα. Και η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι αυτό που κάνεις στο εσωτερικό της χώρας σου. Αυτό λοιπόν, τι σημαίνει; Σημαίνει με το που μπαίνει κάποιος μέσα γίνεται άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση για να ξέρεις ποιος μπαίνει στη χώρα. Η Ελλάδα έχει το πιο τέλειο σύστημα καταγραφής μεταναστών (…)».
Ορατός ο κίνδυνος μεταφοράς εμφυλίων που γίνονται σε άλλες χώρες στην Ευρώπη
Και στη συνέχεια πρόσθεσε το εξής «Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι και κυρίως ξέρετε τι κίνδυνοι. Όταν λοιπόν, είναι σε έξαρση το Μεσανατολικό πάντοτε υπάρχει ένας φόβος». Όσο για το αν βλέπει μια έκρηξη αντισημιτισμού στην Ευρώπη μετά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανέφερε «Ναι, υπάρχει αυτό. Κατ’ αρχήν εδώ, 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά από τότε που όλη η ανθρωπότητα είπε το περίφημο «Ποτέ ξανά» έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο κυρίως, να έχουν βγει από τις πιο σκοτεινές καταπακτές της ιστορίας οι Σβάστικες, τα αστέρια του Δαυίδ ως μέσο στοχοποίησης των Εβραίων. Και σίγουρα αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Και εμείς όπως σας είπα, έχουμε ένα σύστημα ελέγχου που προσπαθούμε, έχουμε μέσα στην ενταξιακή μας πολιτική, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης, την αποτροπή της βίας. Κάνουμε μια δουλειά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Και να πω ότι τώρα εδώ ζούμε τον 15ο πόλεμο στη Μέση Ανατολή μετά από 700 αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ και δύο βραβεία Νόμπελ. Μιλάμε για μεγάλη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Αλλά και πριν, έρχονται εδώ άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από χώρες που έχουν εμφυλίους πολέμους και ξέρω εγώ παιδιά που έχουν δει τους γονείς τους να τους σφάζουν ή τις αδελφές τους τις βιάζουν οι τζιχαντιστές ή το αντίστροφο. Ή μπορεί να βρίσκονται σε ένα χώρο φιλοξενίας άνθρωποι από δύο διαφορετικά στρατόπεδα της ίδιας χώρας. Άρα, ο κίνδυνος-τον οποίο έχω επισημάνει εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση-της μεταφοράς των συρράξεων και των εμφυλίων συγκρούσεων άλλων χωρών σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι πάντοτε ορατός. Ο εμφύλιος στο Τσαντ, ο εμφύλιος στην Ερυθραία, ο εμφύλιος στο Σουδάν. Δηλαδή όλοι αυτοί έρχονται στην Ευρώπη και από τα δύο στρατόπεδα. Μπορεί λοιπόν, να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο, στον ίδιο καταυλισμό. Ας πούμε ότι είναι από διαφορετικά στρατόπεδα και να γίνει μια σύρραξη. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Η Ολλανδία δυστυχώς έχει αυτό το πρόβλημα. Η Δυτική Ευρώπη δεν αντιμετώπισε έτσι αυτό το θέμα. Εμείς λοιπόν, γι’ αυτό προσπαθούμε να οχυρώσουμε όσο γίνεται τη χώρα (…)».
Για τη σημερινή συνάντηση, των ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν
Σχετικά με τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν για διάφορα ελληνοτουρκικά ζητήματα, το τι δηλαδή προσδοκίες έχουμε από αυτή τη συνάντηση, η κα Βούλτεψη είπε χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα έχει βάλει την κόκκινη γραμμή της και δεν την έχει βάλει τώρα. Την έχει βάλει από πάντα (…). Το βλέπω δύσκολο να προχωρήσουμε με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».