Aυξήσεις στον κατώτατο μισθό: Τα δεδομένα του «γαλλικού μοντέλου» για τον υπολογισμό της αύξησης

Το νέο μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού μετά το 2027, το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτήρισε κομβική πρωτοβουλία, θα απαγορεύει δια νόμου μείωση του κατώτατου μισθού ενώ η προοπτική είναι να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027. Η εξειδίκευση από το υπουργείο Εργασίας των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσουν από το 2028, φέρνει στο προσκήνιο το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο, που βασίζεται στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την αγοραστκή δύναμη.

Η αύξηση θα γίνεται με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει αθροίζοντας το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος, για το χαμηλότερο όμως 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, καθώς ο πληθωρισμός για τους πιο φτωχούς είναι υψηλότερος.

Η δεύτερη παράμετρος θα είναι το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τι θα διασφαλίζει το νέο σύστημα

Με το νέο σύστημα δεν θα προκύπτουν μειώσεις αποδοχών, αλλά πάγωμα ουσιαστικά σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές περιπτώσεις, ενώ το υφιστάμενο σύστημα θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι και το 2027.

Δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι στον καθορισμό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα όπου θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, αφού προηγηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των φορέων.

Από το 2025 και μετά η αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα συμπαρασύρει, όπως είπε και ο πρωθυπουργός και τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει αυξήσεις και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται από το 2025. Αυτό σημαίνει ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και έμμεση αύξηση για το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Related post