Σφαγή στην Μπουρκίνα Φάσο: Η HRW κατηγορεί την κυβέρνηση πως εκθέτει αμάχους σε κίνδυνο
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγορεί με έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα την κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο ότι εξέθεσε ως μη όφειλε αμάχους στον κίνδυνο να υποστούν επιθέσεις τζιχαντιστών, αναφερόμενη πρωτίστως στη σφαγή 130 και πλέον ανθρώπων στα τέλη Αυγούστου στο βόρειο τμήμα του αφρικανικού κράτους.
Η σφαγή, η οποία διαπράχθηκε την 24η Αυγούστου στη Μπαρσαλογκό και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ, έχει ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα), ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.
«Ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση σφάγιασε τουλάχιστον 133 ανθρώπους στην πόλη Μπαρσαλογκό (…) κατά μεγάλο μέρος τους αμάχους που υποχρεώθηκαν από στρατιωτικούς να σκάψουν χαράκωμα για την προστασία της πόλης αυτής, όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση», εξηγεί η HRW.
Ο αριθμός των θυμάτων στον οποίο αναφέρεται βασίστηκε σε «ανάλυση βίντεο και μαρτυρίες» που μπόρεσε να συγκεντρώσει και συμπεριλαμβάνει «δεκάδες παιδιά», ενώ άλλοι τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα απολογισμό· όμως η Συλλογικότητα Δικαιοσύνη για την Μπαρσαλογκό, που ίδρυσαν συγγενείς των θυμάτων, έχει κάνει λόγο για πάνω από 400 νεκρούς.
«Η σφαγή αυτή είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται από ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις εναντίον αμάχων που η κυβέρνηση εξέθεσε χωρίς λόγο σε κίνδυνο», τονίζει η HRW.
«Μαρτυρά την ανεπάρκεια των προσπαθειών της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο για την προστασία των αμάχων», προσθέτει η ΜΚΟ, που ζητεί κυρίως να «σταματήσει» η χρησιμοποίησή τους εν είδει «εργατικού δυναμικού σε εμπόλεμες ζώνες».
Επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες είπαν στην HRW ότι στρατιώτες «χτύπησαν» άνδρες για να αναγκάσουν απείθαρχους να βγουν από την πόλη και να πάνε να σκάψουν αμυντικό χαράκωμα, χωρίς να τους πληρώσουν, κι αψηφώντας τις πληροφορίες για την παρουσία «ενόπλων» κοντά στο έργο.
Από τις 10:00 ως τις 11:00, «μαχητές της ΟΥΙΜ σκότωσαν δεκάδες αμάχους που δούλευαν στο στρατιωτικό χαράκωμα και άλλους που βρίσκονταν κοντά», επισημαίνει η ΜΚΟ.
«Ήρθαν να μας εξολοθρεύσουν. Δεν άφηναν να γλιτώσει κανένας», αφηγήθηκε επιζών, ο οποίος έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς του στην επίθεση.
Όταν ήλθε σε επαφή μαζί του η HRW, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντέτεινε ότι οι μαρτυρίες περί καταναγκαστικής εργασίας αμάχων «δεν επαληθεύτηκαν» κι ανέφερε πως διενεργείται έρευνα από δικαστήριο στην Καγιά.
Μετά το πραξικόπημα με το οποίο κατέλαβε την εξουσία ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο ανακοινώνουν συχνά πως διενεργούν έρευνες, αλλά ποτέ δεν ενημερώνουν για συλλήψεις ή καταδίκες για τζιχαντιστικές επιθέσεις ή άλλες μαζικές σφαγές.
Η δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 26.000 ανθρώπους στην Μπουρκίνα Φάσο, πολίτες και στρατιωτικούς, ανάμεσά τους 13.500 και πλέον μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ ACLED.