Νέες απειλές εκτοξεύει η Τεχεράνη – Μήνυμα ισχύος από τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού
Με αντίποινα στα… αντίποινα του Ισραήλ απειλεί το Ιράν, δίνοντας συνέχεια στην ισορροπία του τρόμου στη Μέση Ανατολή. «Θα απαντήσουμε κατάλληλα στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, ενώ ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης απείλησε με «ανυπολόγιστες πικρές συνέπειες». Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, η πρόταση της Αιγύπτου για διήμερη εκεχειρία στη Γάζα ώστε να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους φαίνεται να πέφτει στο κενό, αφού Ισραήλ και Χαμάς θέτουν τους δικούς τους όρους.
Ανεβάζει τους τόνους το Ιράν δύο εικοσιτετράωρα μετά την ισραηλινή επίθεση στο έδαφος του. Για αδιανόητες οδυνηρές συνέπειες προειδοποιεί το Ισραήλ ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ για ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων μιλάει το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο αλλά θα απαντήσουμε κατάλληλα, διαμηνύει και ο Ιρανός πρόεδρος, την ώρα που τα ιρανικά μέσα κάνουν λόγο για τον πρώτο νεκρό άμαχο από το ισραηλινό χτύπημα.
«Αναμφισβήτητα, οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στο εγκληματικό, αιμοδιψές καθεστώς. Υπερασπιζόμασταν πάντα τα δικαιώματα του λαού μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν την ώρα που ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, έστειλε μήνυμα προς την Τεχεράνη να μην προχωρήσει την κλιμάκωση λέγοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων του κατά την επίθεση του στο Ιράν.
«Οποιαδήποτε απειλή, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, ξέρουμε πώς θα πετύχουμε τον στόχο μας, ξέρουμε πώς να χτυπήσουμε. Αυτό το μήνυμα είναι ακόμη πιο ισχυρό τώρα. Έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων μας. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα» τόνισε ο Χέρτζι Χαλεβί, αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Κι ενώ το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι προτεραιότητά του αποτελεί ο τερματισμός του πολέμου σε Γάζα και Λίβανο, στη Ντόχα επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα με τη συμμετοχή των διευθυντών της CIA και της Μοσάντ. Στο τραπέζι βρίσκεται αιγυπτιακή πρόταση για διήμερη κατάπαυση του πυρός με περιορισμένη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μόνιμη εκεχειρία σε διάστημα δέκα ημερών.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ ΦατάχΑλ Σίσι δήλωσε σχετικά: «Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να κινηθούμε προς μία διήμερη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα ορισμένους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».
Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, ύστερα από αίτημα ης Τεχεράνης, το Ιράκ υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη για τη χρήση του εναέριου χώρου του από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιδρομών στο ιρανικό έδαφος.
Έντονο παρασκήνιο στο διάλογο για Γάζα – ομήρους
Ο απεσταλμένος του EΡΤΝews στο Τελ Αβίβ, Kωστής Κωσταντίνου αναφέρθηκε στο παρασκήνιο για τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα αναφέροντας ότι η επανέναρξη του διαλόγου στην Ντόχα για την εκεχειρία στη Γάζα και το ζήτημα των ομήρων προκαλεί έντονες διεργασίες και ζημώσεις, με τη Χαμάς να δηλώνει πρόθυμη για κατάληξη σε μια συμφωνία, θέτοντας ωστόσο όρους,. Το δε Ισραήλ παράλληλα δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ούτε για την πρόταση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι – για εκεχειρία δύο ημερών έναντι τεσσάρων ομήρων – την οποία η Χαμάς δεν απορρίπτει αλλά αποδέχεται μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας, ούτε και για δηλώσεις πηγών της Χαμάς οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι η οργάνωση προκρίνει συνολική διευθέτηση, δηλαδή επιστροφή όλων των ομήρων έναντι μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Το τελευταίο ακόμα κι αν τεθεί χωρίς την πρόσθετη απαίτηση της Χαμάς για απελευθέρωση στελεχών της από τις ισραηλινές φυλακές, πράγμα αμφίβολο, αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς η προοπτική απόλυσης όλων των απαχθέντων είναι βέβαιο ότι θα τον θέσει υπό αφόρητη πίεση στο εσωτερικό.
Την ώρα που όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η εξέλιξη, ο Νετανιάχου φαίνεται πως γλιτώνει προσωρινά από το ζήτημα επιβολής της στράτευσης των υπερορθοδόξων το οποίο είχαν θέσει ως κόκκινη γραμμή τα θρησκευτικά κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση. Τα τελευταία δείχνουν να αναθεωρούν την απειλή αποχώρησης έστω και προσωρινά.
Έτσι το υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται και πάλι σε ολομέλεια, μετά από καιρό, σε μυστική όμως τοποθεσία, χωρίς συμβούλους και χωρίς όπλα για τους υπουργούς.
«Σηκώνει το γάντι» ο αρχηγός του IDF
Από τη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews Γιώργος Σιδέρης αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών και στις δηλώσεις του αρχηγού του IDF, ο οποίος τόνισε: «Ξέρουμε πού να χτυπήσουμε, κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί».
Από χθες βράδυ ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας ότι ως τώρα έχουν φανεί μόνο ορισμένες από τις δυνατότητες που έχει το Ισραήλ. Αυτή η δήλωση έρχεται στον απόηχο του πλήγματος στο Ιράν, το οποίο με την σειρά δείχνει αντανακλαστικά και σηκώνει το γάντι σε επίπεδο ρητορικής.
Μετά από 3 ημέρες στα μέσα ενημέρωσης της Τεχεράνης γίνεται λόγος και για νεκρό πολίτη, συνέπεια των Ισραηλινών βομβαρδισμών. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, αλλά και οι Φρουροί της Επανάστασης σηκώνουν το γάντι λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για όλα όσα έκανε την περασμένη Παρασκευή.
Και αυτό βεβαίως μαρτυρά κάτι επιπλέον, ερχόμενο σε αντιδιαστολή με όλα όσα είχαν υποστηρίξει αρχικά από την Τεχεράνη, περί «μικρών» ζημιών σε στρατιωτικά κέντρα όπως τα είχαν ονομάσει.
H Eλβίρα Κρίθαρη, απεσταλμένη του ΕΡΤΝews στην Βηρυτό αναφέρθηκε και στην ιστορική πόλη της Τύρου που δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό τις προηγούμενες ώρες από την ισραηλινή Αεροπορία.
«Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τα ξημερώματα και συνεχίστηκαν σε κύματα και με σφοδρότητα μέχρι αυτή την ώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ατόμων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές η Τύρος, πέρα από το επιχειρησιακό ενδιαφέρον που έχει για το Ισραήλ έγινε στόχος καθώς στην περιοχή έχει έρεισμα και το κίνημα Αμάλ, το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ», όπως είπε η Ελβίρα Κρίθαρη.
Ο Νετανιάχου «προσβλέπει σε συμφωνίες ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες μετά το τέλος του πολέμου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι προσβλέπει σε συμφωνίες ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος με τους συμμάχους του Ιράν, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ.
«Προσβλέπω στην συνέχιση της διαδικασίας της οποίας ηγήθηκα λίγα χρόνια πριν με την υπογραφή των ιστορικών Συμφωνιών του Αβραάμ και στην επίτευξης ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες», δήλωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια της κοινοβουλευτικής περιόδου συνεδρίασης της Κνεσέτ.
«Οι χώρες αυτές, και άλλες χώρες, βλέπουν καθαρά τα πλήγματα που καταφέρουμε σε όσους μας επιτίθενται, στον ιρανικό άξονα του κακού. Προσβλέπουν, όπως και εμείς, σε μία σταθερή, ασφαλή και ανθηρή Μέση Ανατολή», είπε.
Το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες για να καταστρέψει το Ισραήλ και θα μπορούσε στην συνέχεια να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.
«Το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει στοκ πυρηνικών βομβών με στόχο να καταστρέψει το Ισραήλ, βομβών που θα οπλίζουν πυραύλους μακρού βεληνεκούς και θα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο σε οποιαδήποτε τοποθεσία».
Ταυτόχρονα, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες συναντήσεις στην Ντόχα με θέμα πιθανή συμφωνία εκεχειρίας στην Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων επικεντρώθηκε σε νέο σχέδιο που λαμβάνει υπ’ όψιν προηγούμενες προτάσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.
«Τις επόμενες ημέρες οι συνομιλίες θα συνεχισθούν ανάμεσα στους μεσολαβητές και την Χαμάς για να εξετασθεί αν οι διαπραγματεύσεις και η συνέχιση της προσπάθειας προώθησης μιας συμφωνίας είναι εφικτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δοθούν στοιχεία για το νέο σχέδιο.