Το soundtrack της πολιτικής: Πώς η μουσική διαμορφώνει τις φετινές αμερικανικές εκλογές

Η μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις φετινές αμερικανικές εκλογές και σε μια δύσκολη εκλογική μάχη όπως η φετινή, έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά. Η ανακοίνωση της Τέιλορ Σουίφτ ότι στηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις έγινε πρωτοσέλιδο, όπως και οι φήμες ότι η Μπιγιονσέ θα εμφανιστεί στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών. Εν τω μεταξύ, η διάσημη τραγουδίστρια εμφανίστηκε χθες (25/10) στο πλευρό της Χάρις, στη μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση των Δημοκρατικών μέχρι σήμερα που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον του Τέξας.

«Δεν είμαι εδώ ως διασημότητα. Δεν είμαι εδώ ως πολιτικός. Είμαι εδώ ως μητέρα. Μια μητέρα που νοιάζεται βαθιά για τον κόσμο στον οποίο ζουν τα παιδιά μου αλλά και όλα τα παιδιά. Έναν κόσμο όπου έχουμε την ελευθερία να ελέγχουμε το σώμα μας. Έναν κόσμο όπου δεν είμαστε διχασμένοι» είπε η Μπιγιονσέ στο κατάμεστο στάδιο.

Σύμφωνα με τον μουσικολόγο Μαρκ Κλαγκ, αυτή είναι η πρώτη φορά που η μουσική παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις αμερικανικές εκλογές. Σε μια δύσκολη εκλογική κούρσα όπως η φετινή, η επιρροή της μουσικής θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική, καθώς μπορεί να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους.

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ανέδειξαν τον εξέχοντα ρόλο της μουσικής στις φετινές εκλογές των ΗΠΑ

Κανένας από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών δεν έχει αντιταχθεί δημόσια στη χρήση των τραγουδιών του. Αντίθετα, δεκάδες μουσικοί καλλιτέχνες έχουν αντιδράσει δημόσια στη χρήση της μουσικής τους από τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Οι ABBA, η Adele, η Celine Dion, οι Foo Fighters και ο Jack White είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν απαγορέψει στον Τραμπ να χρησιμοποιεί τα τραγούδια τους. Ωστόσο, το στρατόπεδο του Τραμπ φαίνεται να απολαμβάνει όλες αυτές τις αντιδράσεις, οι οποίες ενισχύουν την εικόνα του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων ως αουτσάιντερ.

Κατά την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής της εκστρατείας τον Ιούλιο, η Χάρις ακούστηκε το τραγούδι της Μπιγιονσέ «Freedom». Οι μουσικές επιλογές της Χάρις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα καθώς η υποψήφια των Δημοκρατικών προτιμά επιτυχίες που ακούει ένα πιο νεανικό και πολυπολιτισμικό κοινό. Το τραγούδι «Femininomenon» της Chappel Roan, για παράδειγμα, μιλά για τη ρευστότητα του φύλου και την έννοια της γυναικείας ηγεσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη, προτιμά κλασικές ροκ επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου τραγουδιού του Τζέιμς Μπράουν «It’s a Man’s Man’s Man’s World». Ροκ επιτυχίες και πατριωτικοί ύμνοι κυριαρχούν στη λίστα τραγουδιών των Ρεπουμπλικάνων, όπως το «American Bad Ass» του Kid Rock και το «We are the Champions» των Queen, αν και το βρετανικό συγκρότημα έχει διαμαρτυρηθεί για τη χρήση του τραγουδιού του.

(Instagram)

Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η Τέιλορ Σουίφτ στις αμερικανικές εκλογές;

Οι νεαροί ψηφοφόροι ανακαλύπτουν την πολιτική τους φωνή μέσω της μουσικής και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η 29χρονη Νοέλ που ζει στη Γιούτα, αισθανόταν απογοητευμένη με την πολιτική αλλά η Τέιλορ Σουίφτ και οι θαυμαστές της, τη βοήθησαν να αλλάξει γνώμη, ωθώντας την να συμμετάσχει πιο ενεργά στην εκλογική διαδικασία.

«Αυτή η αίσθηση της κοινότητας που έχω δημιουργήσει μέσω της αλληλεπίδρασής μου με άλλους θαυμαστές της Σουίφτ στο διαδίκτυο, έχει αλλάξει πραγματικά τον τρόπο που αλληλεπιδρώ με την πολιτική σε αυτές τις εκλογές» δήλωσε στο BBC.

Όταν η δημοφιλής τραγουδίστρια ανακοίνωσε επίσημα τη στήριξή της στην Χάρις πριν από έναν μήνα, η Νοέλ άρχισε να ακολουθεί μια ομάδα θαυμαστών που ονομάζεται «Swifties for Kamala». Η ομάδα δεν συνδέεται επίσημα με την προεκλογική καμπάνια της Χάρις, αλλά διατηρεί τακτική επαφή με το προσωπικό της εκστρατείας.

Ωστόσο, ορισμένοι φαν της σκοπεύουν να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς, υποστηρίζοντας ότι η Σουίφτ θα πρέπει να απέχει από πολιτικούς σχολιασμούς. Όπως γοια παράδειγμα, η Μπρι, η οποία θα ψηφίσει τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς». Η νεαρή Αμερικανίδα πιστεύει ότι η Σουίφτ έχει τόσο αφοσιωμένους θαυμαστούς που θα πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική για να είναι δίκαιη με όλες τις πλευρές.

ΠΗΓΗ: BBC, The Conversation

Related post