Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για την επίθεση -Γιατί έχει σημασία, το παρασκήνιο

 Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για την επίθεση -Γιατί έχει σημασία, το παρασκήνιο

Το Ισραήλ, λίγο πριν τις στοχευμένες επιδρομές κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράν, απέστειλε σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας την να μην απαντήσει. Σύμφωνα με το Axios, τρεις πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή στόχευε στον περιορισμό της έντασης και στην αποφυγή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.

Το Σάββατο τα ξημερώματα, πραγματοποιήθηκαν τρεις φάσεις αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ, με το πρώτο «κύμα» να επικεντρώνεται στα ιρανικά συστήματα αεράμυνας, ενώ τα δύο επόμενα έπληξαν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drone, καθώς και εργοστάσια παραγωγής όπλων. Η ιρανική πλευρά δήλωσε ότι απέκρουσε την επίθεση και ότι οι ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους ήταν περιορισμένες.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έρχονται ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας. Το Ισραήλ, μέσω τρίτων, ενημέρωσε την Τεχεράνη για τους στόχους της επιχείρησης, δίνοντας σαφή προειδοποίηση για πιο σοβαρή κλιμάκωση σε περίπτωση ιρανικής απάντησης, ιδιαίτερα αν υπάρξουν θύματα μεταξύ των Ισραηλινών πολιτών.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει οποιαδήποτε κλιμάκωση από την πλευρά του Ιράν. Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, ενώ οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση, είναι έτοιμες να στηρίξουν το Ισραήλ αν το Ιράν επιλέξει την απάντηση.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί έναν γενικευμένο πόλεμο, ωστόσο θα αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι επιδρομές αυτές θα έπρεπε να σηματοδοτήσουν το τέλος των απευθείας συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά προειδοποίησε πως τυχόν νέα επίθεση από το Ιράν θα έχει συνέπειες.

Related post