Έλληνας νευροχειρουργός αφαιρεί μεγάλους όγκους στον εγκέφαλο μέσω των φρυδιών
Έλληνας νευροχειρουργός που ζει και εργάζεται στη Σκωτία αφαιρεί όγκους εγκεφάλου σε «μέγεθος μήλου» μέσω των φρυδιών των ασθενών. Όπως αναφέρει η Independent, η επέμβαση αυτή θεωρείται παγκόσμια καινοτομία.
Ο Δρ. Αναστάσιος Γιαμουριάδης, νευροχειρουργός και ομότιμος λέκτορας Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, προσάρμοσε μία υπάρχουσα τεχνική ώστε να μπορεί να αφαιρεί μεγάλους όγκους χωρίς να απαιτείται διάνοιξη του κρανίου των ασθενών, δηλαδή κρανιοτομή. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στον επιστήμονα να αφαιρεί πολύ μεγαλύτερους όγκους από το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου από ό,τι ήταν δυνατό προηγουμένως.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της νέας τεχνικής, είναι ότι η επέμβαση διαρκεί επίσης πολύ λιγότερο. Ο Δρ. Γιαμουριάδης και η ομάδα του έχουν ήδη πραγματοποιήσει 48 επεμβάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση, μπόρεσαν να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο 24 ώρες αργότερα.
«Με την τεχνική αυτή οι ασθενείς ξυπνούν αμέσως και μερικές φορές επιστρέφουν σπίτι τους την επομένη ημέρα. Έχουν επίσης ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση», δήλωσε ο Δρ. Γιαμουριάδης.
«Αυτό έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην έκβαση της υγείας του ασθενούς. Οι κρανιοτομές συνήθως διαρκούν περίπου οκτώ ώρες και οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν μερικές μέρες στο νοσοκομείο» πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Η Ντορίν Άνταμς, η οποία υποβλήθηκε πέρυσι στη συγκεκριμένη επέμβαση, δήλωσε ότι ένιωσε «υπέροχα» όταν ξύπνησε από την αναισθησία. Η 75χρονη υπέφερε από πονοκεφάλους πριν διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο. Υποβλήθηκε σε κρανιοτομή, η οποία δεν ήταν επιτυχής στην αφαίρεση του όγκου.
«Είναι ο πιο υπέροχος άνθρωπος», είπε η Άνταμς. «Μου είπε ότι μπορούσε να με γιατρέψει. Μπόρεσε να με καθησυχάσει» πρόσθεσε.
Η Άνταμς είπε ότι δεν ένιωσε σχεδόν καμία από τις συνήθεις επακόλουθες συνέπειες της χειρουργικής επέμβασης.
«Ένιωσα υπέροχα μετά την επέμβαση», είπε. «Είχα ένα μαυρισμένο μάτι και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να ανοίξει, αλλά αυτό ήταν όλο» πρόσθεσε.
Ο Δρ. Γιαμουριάδης αναπτύσσει μαζί με μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, μια προσομοίωση ώστε να μπορεί να εκπαιδεύεσι και άλλους χειρουργούς.
ΠΗΓΗ: Independent