Ο πρόεδρος της Κολομβίας δεν θα υπογράψει νέα συμβόλαια έρευνας πετρελαίου επειδή «συνεπάγονται θάνατο»

 Ο πρόεδρος της Κολομβίας δεν θα υπογράψει νέα συμβόλαια έρευνας πετρελαίου επειδή «συνεπάγονται θάνατο»

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υπογράψει νέες συμβάσεις για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου, επειδή αυτό «φέρνει θάνατο».

Αυτό εκφράστηκε κατά την ομιλία του στην XXII Ιβηροαμερικανική Διάσκεψη Υπουργών Εργασίας που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Μπογκοτά: «Δεν θέλω (να υπογράψω), γιατί ξέρω ότι αυτή η υπογραφή νέων συμβάσεων εξερεύνησης, αυτό που συνεπάγεται, μέσα σε 10 ή 15 χρόνια, είναι ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, θα εκτεθούμε σε θάνατο» τόνισε ο αρχηγός του κράτους στη διάσκεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), στην οποία φιλοξενούμενη χώρα ήταν η Ισπανία.

Ο Πέτρο έχει αποδείξει ότι είναι σταθερός υπερασπιστής του περιβάλλοντος και πολέμιος των εξορυκτικών οικονομιών και των ορυκτών καυσίμων, τα οποία, όπως λέει, θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας.

Αναφορικά με τα όσα εξέφρασε ο Πέτρο, ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Εμπορίου και Οικονομικών Χοσέ Μανουέλ Ρεσρέπο είπε ότι «για μια χώρα όπως η Κολομβία, η μη υπογραφή νέων συμβάσεων έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου σημαίνει οικονομική αυτοκτονία». Αυτό θέτει σε κίνδυνο την «οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα του έθνους και των τμημάτων του», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Κολομβία παράγει μόνο το 0,6% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου.

«Επειδή πρέπει να πεθάνουμε από οικονομική πείνα στην Κολομβία για να γίνουμε οι “«”μάρτυρες της ανθρωπότητας” εξαιτίας όσων άλλα έθνη στον κόσμο αποτυγχάνουν να κάνουν περιβαλλοντικά για το θέμα», κατέληξε ο Ρεσρέπο, ο οποίος πρόσθεσε ότι (χρειάζεται) «μια τακτική και υπεύθυνη ενεργειακή μετάβαση, να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις για την επιβίωση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο σήμερα».

Πηγή: EFE

Related post