Ασαφής η αιτία θανάτου των βρεφών στην Αμαλιάδα – Ο ρόλος της διάμεσης πνευμονίτιδας

 Ασαφής η αιτία θανάτου των βρεφών στην Αμαλιάδα – Ο ρόλος της διάμεσης πνευμονίτιδας

Το μυστήριο γύρω από τους θανάτους των βρεφών στην Αμαλιάδα παραμένει άλυτο, με τις Αρχές να συνεχίζουν την έρευνα για να εντοπίσουν τους λόγους που οδήγησαν στο θάνατο πέντε παιδιά που ήρθαν σε επαφή με την 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου. Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν έχουν προσφέρει καθοριστικά στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη στα παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, τα βρέφη δεν φαίνεται να αντιμετώπιζαν κάποιο γονιδιακό πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατό τους. Οι ιατρικές εκθέσεις που έχουν εκδοθεί, δείχνουν πως τρία από τα παιδιά πέθαναν από διάμεση πνευμονίτιδα, ένας όρος που περιγράφει πως τα βρέφη αντιμετώπισαν δυσκολία στην αναπνοή, χωρίς όμως να εξηγεί τη συγκεκριμένη αιτία που προκάλεσε αυτό το πρόβλημα.

Ο καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Δούρος, διευκρίνισε ότι ο όρος “διάμεση πνευμονίτιδα” είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει την αιτία του θανάτου, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα. Όπως ανέφερε, «μπορεί να οφείλεται σε παθολογία ή σε βαριά λοίμωξη που επηρέασε τον πνεύμονα, αλλά και σε ασφυξία που μπορεί να προκαλείται από την εισπνοή τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε πως η υπόθεση δεν δείχνει μέχρι στιγμής στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Όπως εξήγησε, «η Αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφίες για όλες τις περιπτώσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί νεκροψίες και νεκροτομές». Ωστόσο, οι Αρχές συνεχίζουν να εξετάζουν όλα τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες ανακριτικές ενέργειες.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, δήλωσε ότι οι θάνατοι των παιδιών παραμένουν ανεξήγητοι, καθώς οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν αποκάλυψαν την ύπαρξη δηλητηρίων ή φαρμάκων στα παιδιά. Τόνισε πως «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι προκάλεσε τους θανάτους» και πρότεινε την επανεκτίμηση των ιστολογικών εξετάσεων, διευκρινίζοντας πως μια ενδεχόμενη εκταφή των σορών δεν θα προσέθετε νέα στοιχεία.

Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται με όλες τις πιθανές αιτίες να εξετάζονται, ενώ οι ειδικοί παραμένουν σε επαγρύπνηση για να εντοπιστούν τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τα πέντε βρέφη.

Related post