Γάζα: Νεκρά 13 παιδιά από ισραηλινό χτύπημα σε καταφύγιο εκτοπισμένων – Μπλίνκεν: Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν

 Γάζα: Νεκρά 13 παιδιά από ισραηλινό χτύπημα σε καταφύγιο εκτοπισμένων – Μπλίνκεν: Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν

Iσραηλινό χτύπημα σε ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι άνθρωποι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον 17 ανθρώπους την Πέμπτη, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, δήλωσαν Παλαιστίνιοι ιατρικοί αξιωματούχοι. Το χτύπημα έγινε ενώ οι Αμερικανός. υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ πέτυχε τον στόχο του να “διαλύσει αποτελεσματικά” τη Χαμάς και ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων θα συνεχιστούν “τις επόμενες ημέρες”. Άλλοι 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το χτύπημα στον πυκνοδομημένο προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, σύμφωνα με το νοσοκομείο Άουντα, το οποίο δέχθηκε τα θύματα. Μεταξύ των νεκρών ήταν 13 παιδιά κάτω των 18 ετών και τρεις γυναίκες, σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχευσε μαχητές της Χαμάς μέσα στο σχολείο, χωρίς να δώσει αποδείξεις. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα σε πολλά σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι στοχεύει ακριβώς σε μαχητές που κρύβονται ανάμεσα σε πολίτες. Τα χτυπήματα συχνά σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά.

Νέες συνομιλίες στο Κατάρ

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κατάρ, το οποίο έχει λειτουργήσει ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στη Ντόχα για να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες. “Αυτό που πρέπει πραγματικά να καθορίσουμε είναι αν η Χαμάς είναι έτοιμη να συμμετάσχει”, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την 11η επίσκεψή του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Χαμάς δεν έχουν μέχρι στιγμής σηματοδοτήσει μια πιο ήπια στάση.

“Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν στο Al Mayadeen, έναν λιβανέζικο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θεωρείται στενά ευθυγραμμισμένος με το Ιράν και τους συμμάχους του. Ο Χαμντάν δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Χαμάς άκουσαν από τους διαμεσολαβητές στο Κάιρο για το ενδεχόμενο αναβίωσης των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, αλλά επανέλαβε ότι η ομάδα εξακολουθεί να επιμένει στον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και στην πλήρη αποχώρησή του από την περιοχή.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας, θα μεταβεί στο Κατάρ την Κυριακή για να συναντηθεί με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλπιζαν να αναζωογονήσουν τις διαπραγματεύσεις αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον κορυφαίο ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δείξει σημάδια μετριασμού των απαιτήσεών της από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν το καλοκαίρι. Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επίσης πρόσθετη αμερικανική βοήθεια ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους, ενώ παρότρυνε εκ νέου το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στην περιοχή.

Οι προμήθειες τελειώνουν στη βόρεια Γάζα – Ένας θάνατος την ώρα λόγω έλλειψης ιατρικών υλικών και προσωπικού

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην πολιορκημένη βόρεια Γάζα προειδοποίησαν εν τω μεταξύ για καταστροφική κατάσταση. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες. Ο στρατός λέει ότι πολεμά τους μαχητές της Χαμάς που ανασυντάχθηκαν στο βόρειο τμήμα, το οποίο ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της χερσαίας επίθεσης στην αρχή του πολέμου. Ο δρ Χοσάμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στο βόρειο τμήμα, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ότι εκεί νοσηλεύονται περίπου 150 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά στην εντατική και στο νεογνικό τμήμα.

“Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών και χάνουμε τουλάχιστον ένα άτομο κάθε ώρα λόγω της έλλειψης ιατρικών προμηθειών και ιατρικού προσωπικού”, είπε. “Τα ασθενοφόρα μας δεν μπορούν να μεταφέρουν τραυματίες”, είπε. “Όσοι μπορούν να φτάσουν μόνοι τους στο νοσοκομείο λαμβάνουν περίθαλψη, αλλά όσοι δεν μπορούν απλά πεθαίνουν στους δρόμους”.

“Ο πόνος είναι φρικτός, αλλά δεν υπάρχουν παυσίπονα εδώ, ούτε αντιβιοτικά”, δήλωσε ο 39χρονος Νιντάλ αλ Νταρίνι, που τραυματίστηκε στο πόδι σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, και έχει μολυνθεί. “Γίνεται ανυπόφορο”.

“Παρέχουμε τα ελάχιστα στους ασθενείς. Όλοι πληρώνουν το τίμημα αυτού που συμβαίνει τώρα στη βόρεια Γάζα”, δήλωσε ο Σαφίγια. Το Kamal Adwan είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία στο βορρά που έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό απρόσιτα λόγω των μαχών. Ο πόλεμος έχει εξαρθρώσει το σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη Γάζα, με μόνο 16 από τα 39 νοσοκομεία να λειτουργούν έστω και εν μέρει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε ένα άλλο από τα πολιορκημένα νοσοκομεία στο βορειότερο άκρο της Γάζας, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, οι ασθενείς λένε ότι αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανοί λόγω των διακοπών ρεύματος και των ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.

Related post