Τρίζουν τα θεμέλια της Κοινοπολιτείας: Αποζημιώσεις για τη δουλεία και «αποαποικιοποίηση» στη Σύνοδο της Σαμόα

 Τρίζουν τα θεμέλια της Κοινοπολιτείας: Αποζημιώσεις για τη δουλεία και «αποαποικιοποίηση» στη Σύνοδο της Σαμόα

Tο θέμα των αποζημιώσεων για τη δουλεία όπως και το αντι-αποικιοκρατικό συναίσθημα ταράζουν τα θεμέλια της Κοινοπολιτείας στη Σαμόα όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Ο Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει αντιδράσεις στην κατηγορηματική του δήλωση ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα των αποζημιώσεων. Τρεις υποψήφιοι για να γίνουν ο επόμενος επικεφαλής της οργάνωσης των 56 εθνών έχουν ζητήσει αποζημιώσεις για τις χώρες που επλήγησαν από τη δουλεία.

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ απάντησε ότι θέλει να επικεντρωθεί στο μέλλον της Κοινοπολιτείας και απέκλεισε το ενδεχόμενο αποζημίωσης για τον ιστορικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο δουλεμπόριο.

Η υπόθεση συνεχίζεται σήμερα με μια ομάδα χωρών της Καραϊβικής να δηλώνει ότι θα πιέσει ώστε το θέμα να συζητηθεί καθώς επιθυμούν το θέμα να συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Την Σύνοδο της Κοινοπολιτείας προηγήθηκε η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στην Αυστραλία, την πρώτη του Βασιλιά Καρόλου μετά την διάγνωση του με καρκίνο.

Τα συναισθήματα ενάντια στο Στέμμα έγιναν ορατά με αντιδράσεις εναντίον του Καρόλου και της Καμίλα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Αυστραλία, το ζευγάρι αντιμετώπισε διαδηλώσεις όπου και αν εμφανίζονταν με αποκορύφωμα την αντίδραση της πρώτης ιθαγενούς γερουσιαστή που εξελέγη στη Γερουσία της Βικτόρια, Λίντια Θορπ που του φώναξε “Δεν είσαι ο Βασιλιάς μου”.

Η λέξη «αποαποικιοποίηση» ήταν εμφανής σε όλες τις διαδηλώσεις. Πιο επώδυνη, ίσως, ήταν η άρνηση των πρωθυπουργών των πολιτειών να συναντήσουν το βασιλικό ζεύγος κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, εν μέσω δημόσιας συζήτησης για το αν θα έπρεπε να καταργηθεί ο Βρετανός μονάρχης από αρχηγός των κρατών τους.

Ωστόσο, πριν από τη βασιλική επίσκεψη, μια έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις Αυστραλούς ήθελε να γίνει δημοκρατία, με το 45 τοις εκατό να προτιμά να παραμείνει μοναρχία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Σαμόα όπου βρίσκεται, είπε ότι ήθελε να αντιμετωπίσει τις «τρέχουσες μελλοντικές προκλήσεις» αντί «να αφιερώσει πολύ χρόνο στο παρελθόν».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε προειδοποιήσει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της Βρετανίας στο διατλαντικό δουλεμπόριο και ότι οι αποζημιώσεις δεν θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Ο ηγέτης των Εργατικών είχε πει ταξιδεύοντας προς τη Σαμόα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η δουλεία είναι «απεχθής».

Ωστόσο η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε αποζημιώσεις για τη δουλεία, συνεχίζοντας μια μακροχρόνια βρετανική στάση για το θέμα.

Το θέμα δεν πρόκειται να φύγει καθώς οι ηγέτες της Καραϊβικής ζητούν αναγνώριση για το οικονομικό κόστος από την “κληρονομιά” που τους άφησε η δουλεία. Οι εκτιμήσεις για αποζημίωση από τους ακτιβιστές και τους ακαδημαϊκούς κυμαίνονται από 205 δισεκατομμύρια λίρες έως σχεδόν 19 τρισεκατομμύρια λίρες.

Πρόταση της ένωσης 15 χωρών της Καραϊβικής (Caricom), έχει μια δημιουργήσει ειδική επιτροπή αποζημιώσεων για να υποστηρίξει αυτό που ονομάζει «επανορθωτική δικαιοσύνη». Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν συνεισφορά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στα προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης ώστε να διαγράψουν μέρος του εθνικού τους χρέους.

Το θέμα των αποζημιώσεων για τη δουλεία μπορεί ακόμη και να συζητηθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων καθώς ενόψει της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας, πέντε βουλευτές από το Εργατικό Κόμμα άσκησαν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ertnews.gr

Related post