Ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Ποινική διερεύνηση σε βάρος επιχειρηματιών στην Πελοπόννησο και ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας

«Ιερές» επενδύσεις σε νυχτερινά κέντρα με χρήματα που έκαναν φτερά από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας εντόπισε η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που ήδη προχώρησε σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων πέντε επιχειρηματιών από την Πελοπόννησο.

Στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκονται δύο ιερείς που κατέχουν υψηλή θέση στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα σε βάρος των οποίων  προέκυψαν ενδείξεις για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν. Περίπου 3 εκ. ευρώ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «έφυγαν» από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας για να καταλήξουν για επενδύσεις  σε νυχτερινά κέντρα.

Πέντε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο φέρονται ως αποδέκτες των 3 εκ. ευρώ, για τους οποίους ήδη ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών τους στοιχείων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η παράνομη αυτή διαρροής χρημάτων που  αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός τυχαίου ελέγχου φαίνεται να ξεκίνησε πριν από 7 με 8 χρόνια με τελευταία  ύποπτη διαδρομή  πριν από λίγες ημέρες  ποσού 50.000 ευρώ. Στην αναζήτηση στοιχείων για τις “περίεργες” κινήσεις των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών, η Αρχή έφτασε στην ταυτότητα των δύο ιερέων και στη συνέχεια στους πέντε επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος της Αρχής Χαρ. Βουρλιώτης συνέταξε πόρισμα με τα συμπεράσματα της έρευνας του το οποίο διαβίβασε στην αρμόδια Εισαγγελία για  ποινική διερεύνηση προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους ιδιώτες- επιχειρηματίες.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Πηγή: ertnews.gr

Related post