Υπόθεση σκανδάλου στην Καθολική Εκκλησία: Ιερείς κατηγορούνται για υπεξαίρεση 3 εκατομμυρίων ευρώ

 Υπόθεση σκανδάλου στην Καθολική Εκκλησία: Ιερείς κατηγορούνται για υπεξαίρεση 3 εκατομμυρίων ευρώ

Ένα σοβαρό σκάνδαλο ξέσπασε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, με δύο υψηλόβαθμους ιερείς να κατηγορούνται για υπεξαίρεση 3 εκατομμυρίων ευρώ και διακίνηση μαύρου χρήματος. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπό την ηγεσία του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι δύο ιερείς διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς επιχειρηματιών που διαχειρίζονταν νυχτερινά κέντρα στην Πελοπόννησο. Η πρακτική αυτή φαίνεται πως είχε ξεκινήσει πριν από οκτώ χρόνια, με την τελευταία ύποπτη μεταφορά να αφορά 50.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τα «ταμεία» της Καθολικής Εκκλησίας.

Η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων τόσο των εμπλεκόμενων ιερέων όσο και των ιδιοκτητών των νυχτερινών κέντρων, ενώ ενημέρωσε και το Βατικανό. Η υπόθεση αφορά τη διενέργεια σοβαρών αξιοποίνων πράξεων, όπως υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εκπρόσωποι της Αρχής δηλώνουν ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη, καθώς γίνεται προσπάθεια να χαρτογραφηθούν πλήρως οι διαδρομές των χρημάτων και να εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Παράλληλα, το πόρισμα της υπόθεσης διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, οι οποίες καλούνται να προχωρήσουν στην ποινική διερεύνηση.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν εμπλέξει κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας.

 

Related post