Αλ. Τσίπρας: Πρόταση για την ανάταξη της χώρας και της οικονομίας με ορίζοντα το 2030

 Αλ. Τσίπρας: Πρόταση για την ανάταξη της χώρας και της οικονομίας με ορίζοντα το 2030

Στην πρόσφατη ομιλία του στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, τόνισε πως «χωρίς κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής», υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της «πολιτικής εξίσωσης» για την κεντροαριστερά στη χώρα μας.

Κεντρικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως το πολιτικό μέλλον της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί σε απλά «εκλογικά μαθηματικά». «Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση», σημείωσε, κάνοντας αυτοκριτική για τις εσωτερικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον προοδευτικό χώρο. Ανέφερε, επίσης, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους συνεργασίας, αφήνοντας πίσω τις διαιρέσεις και τις αφαιρέσεις.

Παράλληλα, παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την οικονομική ανάταξη της χώρας, με ορίζοντα το 2030, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη για ένα μεγάλο «αναπτυξιακό σοκ», παρόμοιο με εκείνο της εποχής του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατά τα λεγόμενά του, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει «οριστικά το τρένο της σύγκλισης».

Παρέμβαση Φαραντούρη: «Κοινωνικό αίτημα οι προοδευτικές λύσεις»

Στην ίδια εκδήλωση, ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε τη σημασία της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων είναι πλέον «κοινωνικό αίτημα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάθεση προοδευτικών εναλλακτικών προτάσεων για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και η ευρύτερη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, είναι πλέον κοινωνικό αίτημα, το οποίο οφείλουμε να ακούσουμε».

Κυβερνητική αντίδραση

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν έμειναν ασχολίαστες από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε δήλωσή του στο ΕΡΤNews, απάντησε καυστικά: «Το να μαζεύεται ο κ. Τσίπρας με τους υπουργούς που είχε και να μιλάμε για ανάπτυξη και οικονομία είναι σαν να μάθουμε μετά από λίγες εβδομάδες ότι θα έρθει ο Πινόκιο με τους φίλους του να μιλήσουν για την αλήθεια και τα fake news».

Εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με το βλέμμα στραμμένο στο επερχόμενο συνέδριο τον Νοέμβριο. Ο Σωκράτης Φάμελλος, υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σε δήλωσή του στο ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποκλείσει έναν πρώην πρόεδρο από το να είναι υποψήφιος, υποστηρίζοντας ότι η στάση του δεν ήταν συμβατή με τις αξίες του κόμματος. «Έχω αποδείξει τον τελευταίο έναν χρόνο ότι μπορώ να εκφράσω με ενιαίο, συνεκτικό, οργανωμένο και αξιόπιστο τρόπο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε, δείχνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις εντός του κόμματος.

Κασσελάκης και Πολάκης: Εξέλιξη της εσωτερικής δυναμικής

Παράλληλα, τα νέα γραφεία του στο Ταύρο εγκαινιάζει απόψε ο Στέφανος Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας τη νέα αρχή της πολιτικής του πορείας. «Ξεκινάμε. Συζητάμε. Γνωριζόμαστε. Σας περιμένω!», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του, προσκαλώντας τους υποστηρικτές του.

Την ίδια ώρα, στο Περιστέρι, ο Παύλος Πολάκης δίνει ομιλία στο Δημαρχείο, με σύνθημα την «έντιμη Ελλάδα». Η πολιτική σκηνή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δυναμική, με τη συζήτηση να εστιάζεται στο μέλλον του κόμματος, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων και του επερχόμενου συνεδρίου.

 

Πηγή: ertnews.gr

Related post