Σίσι και Πούτιν ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο

 Σίσι και Πούτιν ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμαναν την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο, στη συνάντηση που είχαν χθες Τρίτη (22/10) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Brics στη ρωσική πόλη Καζάν. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκαν και περιφερειακά αλλά και διεθνή θέματα.

Σύμφωνα με δήλωση του επίσημου εκπροσώπου της αιγυπτιακής προεδρίας: «Οι δύο Πρόεδροι επισήμαναν την ανάγκη επίτευξης άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο, αποφυγή της κλιμάκωσης που θα ωθούσε την περιοχή σε περαιτέρω κρίση».

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας: «Ο Πρόεδρος Σίσι τόνισε την ανάγκη διευκόλυνσης της άφιξης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και την υποστήριξη του Λιβάνου με σεβασμό της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της σταθερότητάς του».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο Πρόεδροι στη διάρκεια της συνάντησης έθιξαν και «μια σειρά πιεστικών διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, όπου ο Πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσε τη θέση της Αιγύπτου για διπλωματικές λύσεις και πολιτικές διευθετήσεις κρίσεων μέσω διαλόγου που διαφυλάσσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο αλ Σίσι εξήρε τη ρωσική συμβολή στα μεγάλα εθνικά έργα στην Αίγυπτο, όπως ο πυρηνικός σταθμός της Ντάμπαα και σημείωσε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ρωσία

Κατά τη συνάντηση, ο Πούτιν περιέγραψε την Αίγυπτο ως «μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο εταίρο της Ρωσίας» και είπε ότι «η Αίγυπτος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού όγκου του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Αφρικής», σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνοδος κορυφής των Brics που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα είναι η πρώτη της Αιγύπτου ως μέλους της ομάδας, μετά την ένταξή της τον Ιανουάριο.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

Πηγή: ertnews.gr

Related post