Λιβάνιος: Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ – Η εντοπιότητα κίνητρο για τους νέους να μείνουν στον τόπο τους

 Λιβάνιος: Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ – Η εντοπιότητα κίνητρο για τους νέους να μείνουν στον τόπο τους

«Φέραμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο ψηφίστηκε χθες, το οποίο κάνει σημειακές παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα στάδια καθώς είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ», είπε μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Θόδωρος Λιβάνιος, εξηγώντας στους στόχους: «Σύντμηση των χρόνων για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού από το στάδιο της προκήρυξης, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, προκειμένου οι επιτυχόντες και οι διοριστέοι στον διαγωνισμό να αναλάβουν πραγματικά καθήκοντα.
Και κυρίως εισάγει μια μεγάλη καινοτομία η οποία θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, που είναι η άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων, με τη συναίνεση προφανώς του υποψηφίου από τις βάσεις δεδομένων των μητρώων του».

Άντληση στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων – Παραδείγματα

«Ζητείται για παράδειγμα το πτυχίο μας που είναι καταχωρημένο στα μητρώα του ΕΦΚΑ. Αντί λοιπόν να σκανάρουμε το πτυχίο, να το αναρτούμε στη σελίδα και να μπαίνει και ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ δίνουμε τη δυνατότητα στους στους υποψηφίους να αντλούν τα στοιχεία τους από όλες τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πόσα παιδιά έχω, το οποίο είναι μέσα σε μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών και ζητούσε από τον υποψήφιο να αναρτήσει ένα δικαιολογητικό που χρησιμοποιεί το μισό κράτος περί οικογενειακής κατάστασης», εξήγησε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε ότι:.

«Η λύση δεν είναι πάντα οι προσλήψεις και η ενίσχυση του προσωπικού στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η διαδικασία είχε καθυστερήσεις στον έλεγχο, ενώ εάν υπάρχει κάτι ψηφιακά δεν χρειάζεται έλεγχος και χειροκίνητα. ‘Ενας καλός υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να ελέγξει 10 – 15 αιτήσεις την ημέρα, και όταν υπάρχει διαγωνισμός με 100 χιλιάδες αιτήσεις, αντιλαμβάνεστε πόσες εργατοώρες χρειάζονται προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα δικαιολογητικά. Όταν κάτι ελέγχεται ψηφιακά, μειώνεται και ο αριθμός των ενστάσεων».

Εντοπιότητα: Κίνητρα στους νέους να δουλέψουν στον τόπο τους χωρίς πρόβλημα στέγασης

«Το πολύ σημαντικό που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η εντοπιότητα», είπε ο κ. Λιβάνιος εξηγώντας: «Όταν κάποιος δεν διοριστεί, έρχεται επιλαχών, αλλά για να μαζευτεί μια δεξαμενή κενών θέσεων και να γίνει ανακατανομή των επιλαχόντων πάλι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος. Η εντοπιότητα θα λύσει σε σημαντικό βαθμό στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αυτό το θέμα ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν τις θέσεις για τις οποίες πραγματικά ενδιαφέρονται».
Από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ότι η ελληνική περιφέρεια χάνει πληθυσμό πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.Εμείς λοιπόν πριμοδοτούμε σε μεγάλο βαθμό την εντοπιότητα σε ορεινούς κυρίως και νησιωτικούς δήμους.
Θέλουμε ο νέος, ο οποίος είναι για παράδειγμα από το δήμο Αγράφων που τελειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, εφόσον το επιθυμεί, να μπορέσει να εργαστεί στο δήμο Αγράφων όταν ανοίξει θέση.
Με τον τρόπο αυτό και δίνουμε κίνητρο ιδίως στους νέους ανθρώπους, να παραμείνουν στον τόπο τους, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές.
Επιλύουμε και ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την στέγη των δημοσίων υπαλλήλων αφού έχουμε δει ότι το κόστος της στέγης στην στις τουριστικές περιοχές ιδίως, είναι πάρα πολύ δυσβάσταχτο, παρά τα κίνητρα..

Στο κομμάτι των δημοσίων υπηρεσιών έχει παρατηρηθεί ότι ένας, για παράδειγμα από την Αθήνα που διορίζεται σε έναν ορεινό νησιωτικό δήμο μετά τα δύο χρόνια, πάντα αναζητεί κάποιον τρόπο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα, οπότε δημιουργείται πάλι ένα κενό στα νησιά και ουσιαστικά έχει παρατηρηθεί ότι νιώθουμε ότι ρίχνουμε ένα νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Τα κόμματα δεν υπερψήφισαν το νομοχέδιο

Τα κόμματα επέλεξαν να μην το ψηφίσουν. Σεβαστή προφανώς η άποψή τους, αλλά ο διάλογος είναι απαραίτητο στοιχείο, ιδίως σε θέματα που μπορεί να υπάρξει συναίνεση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα δύο κόμματα, το δεύτερο και τρίτο σε μέγεθος κοινοβουλευτικό κόμμα καταψήφισαν το άρθρο για την εντοπιότητα, χωρίς να είναι και ξεκάθαροι οι λόγοι και δεν υπήρχε διαφωνία επί της ουσίας.

Υπάρχουν θέματα τα οποία απαιτούν συναίνεση και θα σας πω δύο θέματα.
Το πρώτο, για παράδειγμα, όταν θα έρθει κάποια στιγμή το επόμενο έτος Η επιστολική ψήφος θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στο 2025 . Πρέπει να υπερψηφιστεί η σχετική διάταξη και το σχετικό νομοθέτημα από όλα τα κόμματα και αφετέρου κάποια στιγμή μπορεί να ανοίξει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Θα γίνει διάλογος και υπάρχει και ένα πραγματικό στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί, ότι η επιστολική ψήφος εφαρμόστηκε και θα έλεγα με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία στις ευρωεκλογές από.200.000 συμπολίτες μας.

Related post