Μητσοτάκης στη Βουλή: Επενδύουμε σε πρόληψη και νέες τεχνολογίες για την πυροπροστασία – Δείτε βίντεο

 Μητσοτάκης στη Βουλή: Επενδύουμε σε πρόληψη και νέες τεχνολογίες για την πυροπροστασία – Δείτε βίντεο

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές, με ιδιαίτερη έμφαση στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2023 ως τη δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για πυρκαγιές, σημειώνοντας τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και τη ξηρασία. Δήλωσε πως «η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και δεν έχει χρώμα ή κόμμα», καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε εποικοδομητική κριτική.

Αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για συνεργασία κράτους και πολιτών, με έμφαση στην ατομική ευθύνη. «Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος», σημείωσε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα καθαρισμού των οικοπέδων και στη σημασία της προληπτικής δράσης. Εξήρε τον ρόλο των εθελοντών, σημειώνοντας ότι 9.000 εθελοντές συμμετέχουν στην πολιτική προστασία και την Πυροσβεστική, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των υποδομών πυροπροστασίας μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ήδη, 1,7 δισ. ευρώ έργων έχουν δημοπρατηθεί, ενώ προγραμματίζεται η προμήθεια 1950 νέων πυροσβεστικών οχημάτων, 235 εκ των οποίων θα παραδοθούν το επόμενο καλοκαίρι. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απόκτηση νέων Canadair και ελικοπτέρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερες ποινές για τους εμπρηστές, ακόμη και για αμέλεια, και επισήμανε ότι το 112, ο μηχανισμός έκτακτης ειδοποίησης, έχει σώσει πολλές ζωές και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η αξία του. Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πρόληψη είναι ο βασικότερος πυλώνας» και πως το σχέδιο πυροπροστασίας κινείται γύρω από τέσσερις πυλώνες: πρόληψη, αναδάσωση, τεχνολογική ενίσχυση και ατομική ευθύνη.

Related post