Μ. Λογοθέτης: Η Ευρώπη οφείλει να παρέμβει για να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές (audio)
Για το τι θα φέρει, ποια θα είναι τα αποτελέσματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή-μιας και οι ραγδαίες εξελίξεις εκεί έχουν επαναφέρει το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με τη Χριστίνα Βίδου, ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Μιλώντας λοιπόν, με τη δημοσιογράφο στην ΕΡΤ, ο κ. Λογοθέτης επισήμανε αρχικά «Είμαι στη Βιέννη, βρισκόμαστε αντιπροσωπείες από 21 χώρες, όχι μόνο ευρωπαϊκές (με την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και χώρες του ευρωπαϊκού χώρου, προκειμένου να συζητήσουμε τα θέματα της μετανάστευσης. Είναι μια συνδιάσκεψη που γίνεται ετησίως εδώ στη Βιέννη και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που αφορούν τη μετανάστευση».
Ενώ σχετικά με το που βρισκόμαστε εμείς, η χώρα μας, όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές πρόσθεσε «Κοιτάξτε, εμείς έχουμε μια σταθερή αυξημένη ροή στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια. Φτάνουμε περίπου ετησίως το 50.000. Εν πάση περιπτώσει, είμαστε σε πάρα πολύ αυξημένες ροές σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Εδώ ερχόμαστε σε επαφή με τα κράτη αυτά και χθες ακούγαμε τη Βελγίδα υπουργό Εσωτερικών να λέει ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί πέρσι φτάσαμε τα 15.000 αιτήματα ασύλου. Σε μια χώρα λοιπόν, όπως η δικιά μας, με τις δικές της δυνατότητες και τη δική της γεωγραφία, και ιδιαίτερα με τη νησιωτικότητα και να έχουμε 50.000. Έτσι, λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι είμαστε πάντα σε μια κατάσταση δύσκολη. Όμως, επειδή έχουμε περάσει και πολύ χειρότερες καταστάσεις (όπως το ‘15, ‘16, ‘17) νομίζω ότι μετά από μια αποτελεσματική πολιτική και μια οργάνωση της χώρας, ακόμα και αυτή η πολύ αυξημένη ροή και αυτή η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε με τις 50.000 αφίξεις τακτοποιείται σε ένα τρόπο πολύ καλύτερο ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα κυρίως στους πολίτες της χώρας μας. Και ξέρετε, αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο στην Ευρώπη πια και γι’ αυτό είμαστε ευτυχείς, θα τολμούσα να πω (…) επέστρεψε η κουβέντα όχι στο ανθρωπιστικό κομμάτι που αφορά κυρίως τους πρόσφυγες, αυτό έρχεται σε δεύτερη προτεραιότητα. Πρώτη προτεραιότητα είναι λοιπόν, η στάση κυβερνήσεων απέναντι στους πολίτες. Η προτεραιοποίηση των Ελλήνων ή άλλων πολιτών των χωρών έναντι των φαινομένων του μεταναστευτικού. Αυτό για μας είναι μια κατάκτηση το οποίο το είχαμε καταφέρει οι ίδιοι στη χώρα μας καιρό πριν. Και τώρα βλέπουμε και την Ευρώπη να παίρνει αυτή τη στροφή. Μια στροφή που επικεντρώνει πάλι τους πολίτες».
Όσο για το αν ελλοχεύει κινδύνους αυτή η στροφή, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπογράμμισε «Υπάρχει ο κίνδυνος. Από την άλλη όμως, πρέπει να πούμε ότι εμείς προτάσσουμε πάντα την ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και θεωρούμε πλέον ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες εντός της Ευρώπης για να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό και είπαμε ότι το κομμάτι της αντίδρασης της Γερμανίας ήταν μια μεγάλη έκπληξη και είπαμε στους φίλους μας Γερμανούς να μην προχωρούν σε τέτοιου είδους εκπλήξεις. Πρέπει να έχουμε συλλογικές αποφάσεις και συλλογικές λύσεις. Από την άλλη να πούμε ότι γενικότερα αυτό το κλίμα έχει θετική επίδραση στις χώρες των συνόρων γιατί θεωρητικά θα οδηγήσει σε μειωμένες ροές. Άρα, μειώνοντας τις ροές στα σύνορα θα οδηγηθούμε και εμείς σε μια καλύτερη πραγματικότητα. Και χρειάζεται χρόνος για να δούμε τις επιπτώσεις αυτών, γιατί όλα αυτά είναι πάντα σε συνδυασμό με το τι συμβαίνει εσωτερικά. Αναφερθήκατε σε πολέμους, εκεχειρίες και πρέπει να δούμε όλα αυτά πως θα εξελιχθούν. Προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια κίνηση, κυρίως στην περιοχή του Λιβάνου, ούτε και από τη Γάζα που ο πόλεμος είναι ενεργός εδώ και ένα χρόνο. Προς την Ευρώπη όμως, μένει να δούμε τι θα συμβεί μετά από την πολυπόθητη φαντάζομαι από όλους εκεχειρία (…). Νομίζω ότι είμαστε αρκετά έμπειροι πια και οργανωμένοι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέγεθος που θα έρθει, οτιδήποτε έρθει ή αν έρθει και παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Τέλος, ο κ. Μάνος Λογοθέτης δεν παρέλειψε να επισημάνει το εξής «Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, στη φάση που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται πότε θα έρθει η εκεχειρία, εμείς να οργανωθούμε για παρέμβαση εκεί και ουχί για να ετοιμαστούμε για το αν θα έρθουν προς τα εδώ. Και αυτό είναι η κουβέντα που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι οφείλει δηλαδή, η Ευρώπη να κάνει ανθρωπιστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, προκειμένου να αποτρέψει όσον το δυνατόν τις όποιες ροές από την περιοχή προς τα εδώ. Καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος δεν θέλει να φύγει από τον τόπο στον οποίο κατοικεί χρόνια. Τώρα αναγκάζεται να φύγει εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν του επιτρέπουν να παραμείνει. Κατά αυτήν την έννοια, εάν μπορέσουμε να συνδράμουμε στο να υπάρχουν συνθήκες που θα κρατήσουν τους πολίτες εκεί, δεν θα έχουμε αυξημένες ροές».
Όλη η συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής ακολουθεί παρακάτω:
Πηγή: ertnews.gr