Ιράν: Η Τεχεράνη δήλωσε ότι οι γείτονές της δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του «εδάφους ή του εναέριου χώρου τους» για επίθεση εναντίον της

 Ιράν: Η Τεχεράνη δήλωσε ότι οι γείτονές της δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του «εδάφους ή του εναέριου χώρου τους» για επίθεση εναντίον της

Οι γείτονες του Ιράν δεν θα επιτρέψουν την χρήση του «εδάφους ή του εναέριου χώρου» τους για να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον του, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί την ώρα που το Ισραήλ εξετάζει πώς θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του εδάφους του την 1η Οκτωβρίου.

«Όλοι οι γείτονές μας μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν το έδαφός τους ή ο εναέριος χώρος τους εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», τόνισε ο Αμπάς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κουβέιτ.

Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού στο Κουβέιτ γίνεται την ώρα που το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο – δύο κινήματα που στηρίζει η Τεχεράνη—, έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση.

Πριν το Κουβέιτ, ο Αραγτσί βρέθηκε χθες, Δευτέρα, στο Μπαχρέιν στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας του, η οποία τον έχει οδηγήσει στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αίγυπτο και την Τουρκία.

«Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή και ενημερωνόμαστε για όλες τις πτήσεις και τις μετακινήσεις τους», τόνισε ο Αραγτσί διευκρινίζοντας ότι, «αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν με οποιοδήποτε τρόπο, το Ιράν θα απαντήσει αντίστοιχα».

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, διαθέτουν στρατιωτικές υποδομές σε όλη την περιοχή, κυρίως στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Αραγτσί επανέλαβε εξάλλου τις ιρανικές προειδοποιήσεις κατά μιας ενδεχόμενης ισραηλινής επίθεσης με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: «η επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί σοβαρό διεθνές έγκλημα, ακόμη και η απειλή μιας επίθεσης είναι έγκλημα», εξήγησε.

«Για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όπως και τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, έχουμε δικά μας εργαλεία και μεθόδους, στα οποία βασιζόμαστε», υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός.

Related post