Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι βομβάρδισε τη στρατιωτική βάση Γκλιλότ και τη ναυτική βάση του Στέλα Μάρις

 Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι βομβάρδισε τη στρατιωτική βάση Γκλιλότ και τη ναυτική βάση του Στέλα Μάρις

Η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε με πυραύλους την περιοχή Νιρίτ στα προάστια του Τελ Αβίβ και ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινής ναυτικής βάσης δυτικά της Χάιφα.

«Ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε τη «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις βορειοδυτικά της Χάιφα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Επίσης, η Χεζμπολάχ δήλωσε την Τρίτη ότι βομβάρδισε τη βάση Γκλιλότ της μονάδας 8200 της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που βρίσκεται στα προάστια του Τελ Αβίβ με μια πυραυλική ομοβροντία.

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν στο Τελ Αβίβ. Το Ρόιτερς σημειώνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σφοδρές ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν και στη Βηρυτό εναντίον πολλαπλών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για πρώτη φορά δέχθηκε δύο ισχυρά πλήγματα η συνοικία Ουζάι, αλλά και κτίριο κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαρίρι, το κύριο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 29 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με γραφικά, υποστηρίζοντας πως η Χεζμπολάχ κρύβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, κάτω από νοσοκομείο της Βηρυτού.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από χθες τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας να πιέσει προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, να αναζωογονήσει ενδεχομένως τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να εκτονώσει τη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δεχθεί σήμερα το μεσημέρι τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή είναι το 11ο μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών – της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Τον τελευταίο μήνα, το Ισραήλ δολοφόνησε τους ηγέτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, ενώ δεν έδειξε καμία ότι θα περιορίσει τις χερσαίες και εναέριες επιθέσεις. Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα χρόνο ανθρωποκυνηγητού ήταν μια σημαντική νίκη για το Ισραήλ, το οποίο όμως επιμένει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η ισλαμιστική ομάδα ως στρατιωτική απειλή και ως απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι ο θάνατος του Σινουάρ σε ανταλλαγή πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους. Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με τους ηγέτες του Ισραήλ και των γειτονικών αραβικών κρατών τη σημασία του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, τους τρόπους χάραξης ενός σχεδίου επόμενης μέρας για τον παλαιστινιακό θύλακα και τον τρόπο επίτευξης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο IDF κάνει λόγο για «θησαυροφυλάκιο» της Χεζμπολάχ κάτω από νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός χθες στόχευσε την ένωση Al-Qard Al-Hassan, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με πάνω από 30 καταστήματα σε ολόκληρο τον Λίβανο, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν πει ότι χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για τη διαχείριση των οικονομικών της. Δεν υπήρξε άμεση δήλωση από την οργάνωση, τη Χεζμπολάχ ή τη λιβανέζικη κυβέρνηση.

Το νοσοκομείο Αλ Σαχέλ στα νότια προάστια της Βηρυτού εκκενώθηκε μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ένα θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ βρίσκεται κάτω από αυτό, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Φάντι Αλαμέχ.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει κρύψει εκεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό και ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει το νοσοκομείο αλλά παρακολουθεί το συγκρότημα.

Ο IDF έδωσε στη δημοσιότητα τρισδιάστατη απεικόνιση που όπως λέει δείχνει ένα από τα καταφύγια του Νασράλα, το οποίο χρησιμεύει ως κεντρική οικονομική εγκατάσταση της τρομοκρατική

Σφοδρές ισραηλινές επιδρομές σε έξι σημεία στη Βηρυτό, 4 νεκροί από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο – Στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν για συνομιλίες

Ο Αλαμεχ, ο οποίος είναι επίσης νομοθέτης του σιιτικού κόμματος Amal Movement, δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ προβάλλει ψευδείς ισχυρισμούς και κάλεσε τον λιβανέζικο στρατό να το επισκεφθεί και να δείξει ότι διαθέτει μόνο χειρουργικές αίθουσες, ασθενείς και νεκροτομείο.

Στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν τη Δευτέρα σε προφανή επίθεση με κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον αυτοκινήτου, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή που απέδωσε την επίθεση στο Ισραήλ. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι το χτύπημα σκότωσε τον επικεφαλής της μονάδας μεταφοράς χρημάτων της Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ αυξήθηκε σε 2.483, με 11.628 τραυματίες. Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι 59 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν την ίδια περίοδο. Η εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο έχει εκδιώξει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους. Λέει ότι στόχος του είναι να εκδιώξει τους μαχητές της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, ώστε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον περασμένο χρόνο λόγω των διασυνοριακών πυρών της Χεζμπολάχ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related post