Σφοδρές ισραηλινές επιδρομές σε έξι σημεία στη Βηρυτό, 4 νεκροί από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο – Στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν για συνομιλίες

 Σφοδρές ισραηλινές επιδρομές σε έξι σημεία στη Βηρυτό, 4 νεκροί από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο – Στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν για συνομιλίες

Σφοδρές ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό εναντίον πολλαπλών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για πρώτη φορά δέχθηκε δύο ισχυρά πλήγματα η συνοικία Ουζάι, αλλά και κτίριο κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαρίρι, το κύριο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 29 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με γραφικά, υποστηρίζοντας πως η Χεζμπολάχ κρύβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, κάτω από νοσοκομείο της Βηρυτού.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από χθες τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας να πιέσει προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, να αναζωογονήσει ενδεχομένως τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να εκτονώσει τη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δεχθεί σήμερα το μεσημέρι τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή είναι το 11ο μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών – της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Τον τελευταίο μήνα, το Ισραήλ δολοφόνησε τους ηγέτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, ενώ δεν έδειξε καμία ότι θα περιορίσει τις χερσαίες και εναέριες επιθέσεις. Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα χρόνο ανθρωποκυνηγητού ήταν μια σημαντική νίκη για το Ισραήλ, το οποίο όμως επιμένει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η ισλαμιστική ομάδα ως στρατιωτική απειλή και ως απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι ο θάνατος του Σινουάρ σε ανταλλαγή πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους. Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με τους ηγέτες του Ισραήλ και των γειτονικών αραβικών κρατών τη σημασία του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, τους τρόπους χάραξης ενός σχεδίου επόμενης μέρας για τον παλαιστινιακό θύλακα και τον τρόπο επίτευξης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν αρκεί το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Αμος Χοχστάιν είχε συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό τη Δευτέρα σχετικά με τους όρους για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ο Χοχστάιν δήλωσε ότι “δεν είναι αρκετό” να δεσμευτούν και οι δύο πλευρές στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, το οποίο τερμάτισε τον τελευταίο γύρο συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 και το οποίο απαιτεί ο νότιος Λίβανος να είναι ελεύθερος από οποιαδήποτε στρατεύματα ή όπλα εκτός από εκείνα του λιβανέζικου κράτους.
Είπε ότι ούτε η Χεζμπολάχ ούτε το Ισραήλ είχαν εφαρμόσει επαρκώς το ψήφισμα του ΟΗΕ και ότι ενώ αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τον τερματισμό των σημερινών εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καθορίσουν τι περισσότερο πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί “δίκαια, με ακρίβεια και διαφάνεια”.

“Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, το κράτος του Λιβάνου, καθώς και με την κυβέρνηση του Ισραήλ για να καταλήξουμε σε μια φόρμουλα που θα τερματίσει αυτή τη σύγκρουση μια για πάντα”, δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει διεξάγει χερσαία εκστρατεία τον τελευταίο μήνα μετά από ένα χρόνο συνοριακών συγκρούσεων που προκλήθηκαν από τις πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ για την υποστήριξη της Χαμάς στη Γάζα.

Related post