Συνεργασία Τουρκίας – Γερμανίας για την προμήθεια Eurofighter: Τι είπε ο Σολτς για τα ελληνοτουρκικά

 Συνεργασία Τουρκίας – Γερμανίας για την προμήθεια Eurofighter: Τι είπε ο Σολτς για τα ελληνοτουρκικά

Οι συζητήσεις για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία βρίσκονται «σε εξέλιξη», σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σολτς ανέφερε ότι η Βρετανία, ως μέλος του κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις, ενώ επεσήμανε ότι το θέμα θα έχει περαιτέρω εξελίξεις.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και πρόσφατα έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την προμήθεια οπλικών συστημάτων, με περισσότερες αποφάσεις να αναμένονται στο μέλλον», δήλωσε ο Σολτς, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την πώληση Eurofighter στην Άγκυρα.

Η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου έρχεται λίγες μέρες μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το Βερολίνο έχει «ανάψει το πράσινο φως» για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, με το Βερολίνο να έχει εγκρίνει πρόσφατα πωλήσεις όπλων στον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Ο Σολτς αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να εξελίσσονται θετικά, και ελπίζω αυτή η πορεία να οδηγήσει σε φιλικές σχέσεις», δήλωσε, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία για ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος απηύθυνε επίσης έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι, ενώ το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. «Δεν είναι μυστικό πως στο ζήτημα του Ισραήλ έχουμε διαφορετικές απόψεις», ανέφερε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι η επίθεση της Χαμάς οδήγησε την κατάσταση στη Γάζα στην καταστροφή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Γερμανία, κυρίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, κατήγγειλε τον Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «έχει επεκτατική νοοτροπία» και δεν κρατά τον πόλεμο εντός «ορισμένων ορίων».

Σε μια ανάλυση της DW, επισημάνθηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του με τον Σολτς για να πείσει το Βερολίνο να άρει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την προμήθεια Eurofighter. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι το Βερολίνο έχει άρει το εμπάργκο για την προμήθεια αυτών των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, κάτι που έχει εγείρει ανησυχίες στην Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά αντιμετωπίζει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ως απειλή για τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Related post