Μ. Ανατολή: Κλιμακώνει από στεριά και αέρα το Ισραήλ, όπλα ακριβείας από τη Χεζμπολάχ – Διπλωματική ένταση Λιβάνου και Ιράν

 Μ. Ανατολή: Κλιμακώνει από στεριά και αέρα το Ισραήλ, όπλα ακριβείας από τη Χεζμπολάχ – Διπλωματική ένταση Λιβάνου και Ιράν

Ενα τεράστιο χτύπημα και μία στρατηγική ήττα για τη Χαμάς, που μένει μετά τη Χεζμπολάχ, και αυτή, χωρίς ηγέτη, αποτελεί η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ.

Ο ενορχηστρωτής της 7ης Οκτωβρίου έπεσε νεκρός από πυρά 20χρονου χειριστή άρματος μάχης. Το βίντεο από drone που κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του «θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την αντίσταση» διαμήνυσε το Ιράν, απορρίπτοντας, όπως και η Χαμάς, το μήνυμα Νετανιάχου για αρχή του τέλους του πολέμου στη Γάζα και ευκαιρία για την επιστροφή των ομήρων. Ο Ισραηλινός Στρατός ήδη ενισχύει τις δυνάμεις του στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα αλλά και στο βόρειο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιέζει το Ισραήλ να αναζητήσει το μονοπάτι για την ειρήνη.

Oι IDF κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους – Η Χεζμπολάχ αλλάζει επίπεδο στις επιθέσεις της

Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, δηλαδή στη Γάζα. Σε ανακοίνωσή τους σχετικά με την Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν οι περιοχές που θεωρούνταν προπύργια της Χαμάς, όπως η Τζαμπάλια, η Μπέιτ Χανούν και η Μπέιτ Λαχία, αν και είχαν ελεγχθεί, προκύπτει οι μαχητές της Χαμάς παραμένουν εκεί.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι αλλάζει επίπεδο στις επιθέσεις της, ποσπαθώντας να χρησιμοποιήσει ό, τι πιο προηγμένο έχει, ακόμα και κατευθυνόμενους πυραύλους κατά των δυνάμεων του Ισραήλ αλλά και κατά στρατιωτικών βάσεων. Πιθανολογείται ότι η οργάνωση θα κάνει χρήση πυραύλων Almas, προερχόμενοι από σχεδιασμό του Ιράν. Στο ίδιο παζλ, θα τοποθετηθούν και παλαιότερης γενιάς πύραυλοι οι οποίοι όμως έχουν «πριμοδοτηθεί» με σύστημα κατεύθυνσης.

Ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews, Γιώργος Σιδέρης γνωστοποίησε μάλιστα ότι το μεσημέρι δόθηκε εντολή για ενεργοποίηση ακόμη μιας ταξιαρχίας εφέδρων. Αποτελεί την 7η ταξαρχία, η οποία πρόκειται να ασχοληθεί με το μέτωπο του Βορρά, γεγονός που σηματοδοτεί ότι το Ισραήλ στέλνει το εξής μήνυμα στη Χεζμπολάχ: Οι χερσαίες δυνάμεις ήρθαν για να μείνουν και να δημιουργήσουν αυτό το οποίο έχουν δηλώσει από την αρχή, δηλαδή την περίμετρο ασφαλείας.

Διπλωματική ένταση μεταξύ Λιβάνου και Ιράν: Η Βηρυτός κατηγορεί την Τεχεράνη για ανάμιξη στα εσωτερικά της ζητήματα

Σε μια εκτενή ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ εξυμνεί τον Σινουάρ και τον ρόλο που διαδραμάτισε στον σχεδιασμό της 7ης Οκτωβρίου και απευθύνει τα συλλυπητήριά της στον παλαιστινιακό λαό, τον αραβικό κόσμο και σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Υπόσχεται κλιμάκωση της έντασης της αντίστασης στις γραμμές του πολέμου, στις χερσαίες επιχειρήσεις που κάνει, ούσα καλύτερα εξοπλισμένη, όπως αναφέρει. Κάνει λόγο για ένα νέο επίπεδο της σύγκρουσης, πολύ πιο δυνατό από το προηγούμενο.

Παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Λιβάνου και του Ιράν.

Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν είπε πως είναι έτοιμο το Ιράν να διαπραγματευτεί το ψήφισμα 17/01. Ήταν το ψήφισμα το οποίο έληγε τις εχθροπραξίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2006.

Στη συνέχεια, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου αντέδρασε άμεσα καλώντας τον επιτετραμμένο του Ιράν να δώσει εξηγήσεις, καθώς θεώρησε ότι παρεισφρέει το Ιράν στα εσωτερικά ζητήματα του Λιβάνου. Άμεση ήταν και η αντίδραση του Ιράν, που με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν το είπαμε, δεν συνέβη.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι της Βηρυτού ερμηνεύουν τη σιωπή του Ισραήλ ως την ηρεμία πριν από μια πολύ μεγάλη καταιγίδα.

Πηγή: ertnews.gr

Related post