Δολοφονία Σινουάρ: Χεζμπολάχ και Ιράν απειλούν με κλιμάκωση του πολέμου με το Ισραήλ

 Δολοφονία Σινουάρ: Χεζμπολάχ και Ιράν απειλούν με κλιμάκωση του πολέμου με το Ισραήλ

Ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ περνά σε μια νέα κλιμακούμενη φάση μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Χεζμπολάχ, ενώ στο ίδιο πνεύμα και το Ιράν δήλωσε ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί».

Η ίδια η Χαμάς δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο, όμως ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, όπου αυξάνεται και πάλι η πιθανότητα για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Δυτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι ο θάνατος του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης προσφέρει μια ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι που είχαν συλλάβει πριν ένα χρόνο οι μαχητές της Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί, και επεσήμανε ότι ο θάνατος του Σινουάρ δίνει την ευκαιρία να τελειώσει επιτέλους η σύγκρουση στη Γάζα και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στο σπίτι.

Εδώ και ένα μήνα, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια χερσαία εκστρατεία και στον Λίβανο, ενώ αυτή τη στιγμή σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Ο Σινουάρ, ο οποίος ονομάστηκε γενικός ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, πιστεύεται ότι κρυβόταν στις σήραγγες που είχε κατασκευάσει η Χαμάς στο υπέδαφος της Γάζας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης με όπλα στη νότια Γάζα την Τετάρτη από στρατεύματα που αρχικά δεν γνώριζαν ότι είχαν απέναντι τον νούμερο ένα εχθρό της χώρας τους.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από drone, λέγοντας ότι ο άντρας οπου φαίνεται είναι ο Σινουάρ, καθισμένος σε μια πολυθρόνα και καλυμμένος με σκόνη μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Πηγή: Reuters

Related post