Επιστολή Σαρλ Μισέλ στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Ουκρανία, Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

 Επιστολή Σαρλ Μισέλ στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Ουκρανία, Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες για τη συνάντηση τους, στις 17 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες εστιάζει στα βασικά θέματα της ατζέντας.

Πρωτίστως, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Ουκρανία, και ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα παρουσιάσει ένα προτεινόμενο σχέδιο νίκης και τις προσπάθειες για μια ειρηνευτική πρωτοβουλία ευθυγραμμισμένη με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο στοχεύει να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη για την Ουκρανία συνολικού ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του έτους, για την αντιμετώπιση των στρατιωτικών, δημοσιονομικών και αναγκών ανασυγκρότησης, ιδίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κατάσταση μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ισραήλ και τη Γάζα, την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ στην περιοχή. Θα υποστηρίξει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ως προς την ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανθεκτικότητα, η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση της Συμφωνίας για την Ανταγωνιστικότητα που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο για την ενίσχυση της οικονομικής ισχύος.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν στρατηγικές για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας στον έλεγχο των συνόρων, τις εταιρικές σχέσεις και τις πολιτικές επιστροφής.

Στο κεφάλαιο των διεθνών σχέσεων, η συνάντηση των ηγετών θα καλύψει θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, χώρες που βρίσκονται σε πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Ολόκληρη η επιστολή του Σαρλ Μισέλ

Επιστολή πρόσκλησης από τον Πρόεδρο Charles Michel προς τους Ευρωπαίου ηγέτες.

Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην επερχόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου 2024.

Η Ουκρανία θα είναι το επίκεντρο των συζητήσεών μας. Θα ακούσουμε από τον Πρόεδρο Ζελένσκι σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο νίκης του και θα δουλέψουμε στα επόμενα βήματα για να οικοδομήσουμε συναίνεση γύρω από μια πρωτοβουλία ειρήνης που θα βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Θα εστιάσουμε επίσης στη χρηματοδότηση που παρέχουμε στην Ουκρανία. Περιμένω να εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε τον Ιούνιο, μαζί με τους εταίρους μας G7, να παρέχουμε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ (50 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του χρόνου για να στηρίξουμε τις στρατιωτικές, δημοσιονομικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Ουκρανίας. Παρά τις σημαντικές αυτές προόδους, θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουμε την υποστήριξη που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας καθώς έρχεται ο χειμώνας. Με πάνω από το μισό της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας κατεστραμμένο, οι προσπάθειες προετοιμασίας για τον χειμώνα απαιτούν επείγουσα προσοχή.

Θα επικεντρωθούμε επίσης στη Μέση Ανατολή. Έναν χρόνο μετά τις βάρβαρες επιθέσεις τρομοκρατίας της Χαμάς κατά του ισραηλινού λαού στις 7 Οκτωβρίου, η κατάσταση κλιμακώνεται δραματικά. Στο πεδίο, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, με απαράδεκτο κόστος για αθώους πολίτες. Ένας άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η απελευθέρωση των ομήρων παραμένουν πρωταρχικές προτεραιότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει σθεναρά προς την αποκλιμάκωση και να επιμείνει στον σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά των ειρηνιστών του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο είναι ανεύθυνες και απαράδεκτες. Η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών εργαζομένων πρέπει να προστατεύεται. Θα επαναβεβαιώσουμε επίσης την ισχυρή μας υποστήριξη για τον ΟΗΕ και τον Γενικό του Γραμματέα.

Επιπλέον, θα εξετάσουμε την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα μας. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για την επιτυχημένη εφαρμογή μιας φιλόδοξης συμφωνίας ανταγωνιστικότητας, οι παράμετροι της οποίας ορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου φέτος.

Η μετανάστευση θα είναι επίσης ένα κύριο σημείο συζήτησης, όπου φαντάζομαι μια στρατηγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ηγετών. Θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου του ενισχυμένου ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων, των ενισχυμένων συνεργασιών και των ενισχυμένων πολιτικών επιστροφής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αρκετά πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τις διεθνείς μας σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μολδαβία, καθώς και στη Γεωργία. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη στιγμή για τον ευρωπαϊκό τους δρόμο.

Είναι ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που κατοχυρώνεται στις Συνθήκες, να καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ένωσης και να διαμορφώνει τη συλλογική μας στάση για τις διεθνείς σχέσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα διατηρήσουμε τις κοινές μας αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ενισχύοντας περαιτέρω την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή.

Ανυπομονώ να σας υποδεχτώ στις Βρυξέλλες.

Related post