Άνοιξαν τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Η δεύτερη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προσχώρησης με την Αλβανία σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/10) στο Λουξεμβούργο.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθοδηγήθηκε από τον κ. Péter Szijjártó, Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου, εκ μέρους της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi. Η αλβανική αντιπροσωπεία καθοδηγήθηκε από τον κο Έντι Ράμα, Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για τη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με τα κεφάλαια 23 (Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια και οικονομικά ζητήματα με τα κεφάλαια 5 (Δημόσιες προμήθειες), 18 (Στατιστικά) και 32 (Χρηματοοικονομικός έλεγχος).

«Η Αλβανία τα πάει καλά στη διαδικασία προσχώρησης, και με το άνοιγμα των πρώτων, θεμελιωδών κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΕΕ, η χώρα έχει φτάσει σε ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειές της για διεύρυνση. Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας είναι να προχωρήσουμε στη διεύρυνση της ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανανεωμένη ορμή, καινούργια ενέργεια και νέες προοπτικές, τις οποίες μπορούν να προσφέρουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Ανυπομονώ για την συνεχιζόμενη πρόοδο της Αλβανίας στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Péter Szijjártó, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, εκ μέρους της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρακολούθηση της προόδου στην ευθυγράμμιση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ertnews.gr

Related post