Νίκος Παπανδρέου : Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει υπόψη τα πολλά χρώματα που υπάρχουν μέσα στο κόμμα – Να ξεφύγουμε από το 12%
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, μίλησε στην εκπομπή UPDATE του ΕΡΤNews και τόνισε την ανάγκη για συλλογικότητα στην ηγεσία του κόμματος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «το μήνυμα είναι αυτό που βγάλαμε την πρώτη Κυριακή, ότι υπήρχαν πολλοί διεκδικητές που ζητούσαν μια πιο συλλογική ηγεσία». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει υπόψη τα «πολλά χρώματα που υπάρχουν μέσα στο κόμμα» και να ενσωματώσει τις διαφορετικές φωνές για να προχωρήσει μπροστά.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η συλλογικότητα στην ηγεσία θα μπορούσε να συμβάλει στο ξεπέρασμα της στασιμότητας του κόμματος. «Στην αρχή είναι μια πιο συλλογική ηγεσία και να ξεφύγουμε από αυτό το 12% που παραμένουμε τόσο καιρό. Άρα αν είναι το μάθημα αυτό, όλοι θα δουλέψουν για το καλύτερο. Δηλαδή υπάρχει αυτό που λέμε το «όλων» ΠΑΣΟΚ», και υπογράμμισε, αναφερόμενος στην ανάγκη για συνοχή και δυναμική προοπτική στο μέλλον.
Η αντίδραση των ψηφοφόρων στις εκλογές
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας τη δυσκολία του εκλογικού αγώνα. «Αυτή η μάχη στις εκλογές είναι δύσκολη», είπε, ενώ σχολίασε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ένα οργανωμένο σύστημα που βοηθάει κάθε φορά τον πρόεδρό του, προσφέροντας πλεονέκτημα.
Αναφερόμενος στις εκλογικές επιλογές των ψηφοφόρων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκαν αυτό το διπλό ρόλο που πήγε να παίξει», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών του κόμματος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ερωτηθείς για τον κ Δούκα ανέφερε: «Αυτό ελπίζω εγώ να αποδείξει ως δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ ότι φέρνει τις αξίες του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει το έργο του δυνατά. Να δείξουμε μια Αθήνα που με όλα τα προβλήματα δήμαρχος δεν έχει εύκολη δουλειά. Όχι επειδή δεν είναι εύκολη, δεν έχει και τις δυνατότητες να λύσει όλα τα προβλήματα, έτσι όπως είναι το δικό μας σύστημα, αυτό το υπουργό κεντρικό. Αλλά εν πάση περιπτώσει, μπορεί τώρα να φορτωθεί εντελώς τα καθήκοντά του ως δήμαρχος και ελπίζω τώρα, μετά τις εκλογές. Προφανώς υπήρχαν συγκρούσεις ότι ερχόμαστε μαζί. Οι συγκρούσεις δεν έφτασαν στο επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε πιο οργανωμένοι, με μεγαλύτερη ιστορία, αλλά πιστεύω ότι θα προχωρήσει με καλά νέα από δω και πέρα».
Παράλληλα για τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου είπε: « Όταν παίρνει κανείς το ρίσκο να μπει σε αυτή τη μάχη για όλους που ήταν, παίρνεις ένα ρίσκο να χάσεις. Άρα έκανες κάτι. Κίνησες το σύστημα ή είσαι αλλού την άλλη μέρα από αυτούς που δεν κινήθηκαν καθόλου για μένα, πιστεύω ότι πρέπει να είναι συλλογική η σχέση με τον Πρόεδρο πια. Αυτοί που είχαν μια δυνατή έκφραση από τον λαό να μπορούν να εκφράσουν αυτές τις δυνάμεις τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να μας κάνει πιο δυνατούς. Είναι πολύ απλό. Αυτό είναι το αίτημα Να μιλάμε όλοι μεταξύ μας, να εκφραστούμε όπως πρέπει. Και αυτό ήταν η πρώτη Κυριακή που βγάλανε οι τρεις πρώτοι, περίπου στα 20% ο καθένας περίπου πάνω κάτω, για να μην λέμε ακριβώς τους αριθμούς».
Η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως βασικό ερώτημα τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να επανασυνθέσει τις διαφορετικές τάσεις και φωνές μέσα στο κόμμα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. «Ο Πρόεδρος ουσιαστικά έχει τη μεγάλη ευθύνη να συγκεράσει τις διαφορετικές τάσεις», τόνισε, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν είχε την ικανότητα να συγκεράσει κοινωνικά και εθνικά αφηγήματα, κάτι που πρέπει να επιδιώξει και πάλι σήμερα.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θεώρησε αναμενόμενη, λέγοντας πως «ανέβηκε με ψέμα και το ψέμα δεν κράτησε», ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα αυτό «έδωσε ελπίδες φρούδες και δεν δούλεψε».
Προοδευτικές πολιτικές στην Ευρώπη και μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για το κλείσιμο των συνόρων και την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως είπε, «η Ευρώπη κλείνει, κλείνει τα σύνορα», ενώ πρόσθεσε πως αυτή η στάση αποδυναμώνει την ενωμένη Ευρώπη.
Για το μεταναστευτικό ζήτημα, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να κλείσεις τα σύνορα στη σημερινή παγκοσμιοποίηση» και πως είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση, την οποία όμως «καμία χώρα δεν έχει βρει ακόμη».
Οικονομική ανισότητα και περιβαλλοντική πολιτική
Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε επίσης στο ζήτημα της οικονομικής ανισότητας, υποστηρίζοντας την ανάγκη για φορολόγηση των πολύ πλουσίων, δηλαδή του «1%». Τόνισε ότι η προοδευτική ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για «έναν σωστό φόρο στους πλούσιους» για την αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας.
Παράλληλα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την έλλειψη περιβαλλοντικών πολιτικών, σημειώνοντας ότι το συντηρητικό κομμάτι «δεν θέλει ελέγχους για το περιβάλλον», όπως και ότι στην Αμερική πολλοί δεν αποδέχονται την κλιματική αλλαγή ως ανθρώπινο φαινόμενο, κάτι που θεωρεί ότι θα αποτελέσει πρόκληση στο μέλλον.