Τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ηγέτες της ΕΕ για την επέτειο – Συνάντηση Τραμπ-Μακρόν στον Λευκό Οίκο

 Τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ηγέτες της ΕΕ για την επέτειο – Συνάντηση Τραμπ-Μακρόν στον Λευκό Οίκο

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και εν μέσω αλλαγής πολιτικής στάσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πλήθος ξένων ηγετών βρίσκονται στο Κίεβο για την Σύνοδο Κορυφής και με σκοπό να εκφράσουν την αμέριστη στήριξή τους στην Ουκρανία. Το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με επίκεντρο το Ουκρανικό. Συνάντηση Τραμπ-Μακρόν θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στον Λευκό Οίκο

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος της ΕΕ με τις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ»

Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν με τρένο στο Κίεβο ανήμερα της τρίτης επετείου από τη ρωσική εισβολή. Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος της ΕΕ με όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρει το ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην Σύνοδο αυτή για την υποστήριξη της Ουκρανίας που διοργανώθηκε από το Κίεβο πήραν μέρος 13 ηγέτες δια ζώσης και 24 μέσω τηλεδιάσκεψης. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ουκρανία αξίζει μια ειρήνη που θα σφυρηλατηθεί μέσω της ισχύος και μια ειρήνη που θα σέβεται την ανεξαρτησία της, αλλά πρωτίστως θα διαφυλάττει την ασφάλειά της. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι υπάρχει μία κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών μας: μόνο η Ουκρανία μπορεί, πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας. Ουδείς άλλος, ουδείς, μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση για λογαριασμό του Κιέβου. Πρέπει όχι μόνο να δώσουμε ένα τέλος στη σύγκρουση αυτή, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα σφυρηλατήσουμε ένα μοντέλο για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών στο μέλλον» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου ενώ απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η μάχη αυτή είναι μάχη όλης της Ευρώπης». «Δεν διακυβεύεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ισπανία μάλιστα ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας με 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε εκ νέου να μεσολαβήσει για την ειρήνη, φιλοξενώντας τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Τουρκία.

«Μένοντας προσηλωμένοι στο στόχο μας για διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την ισχυρή υποστήριξη μας για την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην συνέχεια τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος διαμήνυσε ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί μόνο αν ικανοποιούνται οι όροι της Ρωσίας.

«Θα σταματήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις θα παράγουν ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι αποδεκτό από τη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Την επέτειο των τριών χρόνων από την έναρξη του πολέμου επέλεξε ο Πρόεδρος Πούτιν για να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σι Τζινπινγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος διαμήνυσε πως οι σχέσεις τους δεν επηρεάζονται από τρίτους παράγοντες ή εξωτερικές επιρροές.

Συνάντηση Μακρόν – Τραμπ – Ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε «πολύ φιλικές» συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να στηρίξουν μια διατλαντική συμμαχία που ανατράπηκε από την προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου προς τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο για να συμμετάσχουν από κοινού σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των κορυφαίων οικονομιών της G7 και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πολύ καλά, πολύ φιλικά», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους καθώς περπατούσε στην είσοδο του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε πώς ήταν η υποδοχή του από τον Τραμπ. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η τηλεδιάσκεψη της G7 ήταν «τέλεια».

«Είχαμε την πρώτη συζήτηση και θα επιστρέψω πολύ σύντομα», είπε ενόψει της επίσημης συνάντησης με τον Τραμπ αργότερα τη Δευτέρα.

Ένα βίντεο που ανήρτησε ο Ζελένσκι στο Χ έδειχνε τον Τραμπ πίσω από το γραφείο του κατά τη διάρκεια της κλήσης της G7 με τον Γάλλο πρόεδρο στα δεξιά του και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στα αριστερά του.

Στη συνάντησή τους αργότερα, ο Γάλλος ηγέτης θα παρουσιάσει τις «προτάσεις του για δράση» για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου. Θα παραχωρήσουν επίσης κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται απέναντι στους Ευρωπαίους να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για συγκεκριμένα σημεία. Το πρώτο φυσικά είναι να μοιραστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς, αλλά και τις εγγυήσεις για την Ουκρανία.
Και φυσικά ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μάθει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επίκειται μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τις σπάνιες γαίες. Επίσης, θέλει να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην υποχωρήσει απέναντι στο Πούτιν διαφορετικά, η σχέση ισχύος απέναντι στην Κίνα θα είναι αρνητική για τον Αμερικανό πρόεδρο. Και το τρίτο σημείο είναι να του εξηγήσει το επιχειρησιακό σχέδιο των Ευρωπαίων σε περίπτωση κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία. «Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν θα διαβάσει κατά κάποιο τρόπο τη δυναμική της Αμερικής αυτή τη στιγμή της αμερικανικής πολιτικής γιατί αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα επισκεφθεί γερουσιαστές στο Καπιτώλιο για να δει ποιο πνεύμα κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Αμερική» είπε ακόμα η δημοσιογράφος.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων EE: Στο επίκεντρο η πρόταση για ενίσχυση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

«Κανένας στην Ευρώπη δεν θέλει ο πόλεμος να συνεχιστεί» δήλωσε η ‘Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Κάγια Κάλας, μεταβαίνει αύριο στις ΗΠΑ, για να μεταφέρει μεταξύ άλλων τις θέσεις της Ευρώπης για την Ουκρανία. Θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, μεταφέροντας το μήνυμα «μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία θα ήταν κακή συμφωνία για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», όπως δήλωσε.

Αναφέρθηκε και στο 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο και το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον 48 άτομα και 35 οντότητες, που σχετίζονται με εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα και ορισμένες που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Τέλος, η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν από την Ουκρανία έκανε γνωστό πως «θα δοθεί στη χώρα νέα χρηματοδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο », ενώ με κοινή δήλωσή τους στην οποία προχώρησαν μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την αύξηση της παραγωγής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για το έκτακτο Συμβούλιο ηγετών στις 6 Μαρτίου που αναμένεται να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα αυξήσει η Ευρώπη την παραγωγή όπλων και τις αμυντικές τις δυνατότητες, αλλά και το τι περιλαμβάνει η κοινή δέσμευση για την μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία, όπως δήλωσε και ο Αντόνιο Κόστα.

 

Related post