Γ. Βουγιουκαλάκης: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να λέει θα εκκενώσουμε κόσμο από τη Σαντορίνη

 Γ. Βουγιουκαλάκης: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να λέει θα εκκενώσουμε κόσμο από τη Σαντορίνη

Τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα, ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.

Όπως και τόνισε ο κ. Βουγιουκαλάκης στους δημοσιογράφους στον «αέρα» της ραδιοφωνικής εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, «Εμείς ως Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, από τέλη Ιουλίου αρχίζαμε να καταγράφουμε στα δίκτυά μας μία ανησυχία του ηφαιστείου, μία μικρή διέγερση της Καμένης. Εκεί λοιπόν, αυτό είναι το ενεργό κέντρο μέσα στην Καλντέρα, ξεκινάμε τέλη Ιουλίου να βλέπουμε μια διέγερση, μία ελαφρά διέγερση που είναι μικρό-σεισμοί που δεν τους καταλαβαίνει ο κόσμος, αλλά εμείς τους καταγράφουμε με τους σεισμογράφους που είναι και αυτοί τοποθετημένοι στα κατάλληλα σημεία και ρυθμισμένοι στην κατάλληλη ευαισθησία να γράφουν ότι γίνεται (…). Αρχίζουμε λοιπόν, και καταγράφουμε 1 με 1.5 σεισμό τη μέρα, δηλαδή κάθε δύο μέρες τρεις σεισμούς. Και αυτό ξεκινάει τέλη Ιουλίου. Επιπλέον, ξεκινάμε με τα δίκτυα μας που παρακολουθούν το ανάγλυφο και την παραμόρφωση του εδάφους γιατί έχουμε τέτοια και ως GPS ας πούμε ακριβείας και δορυφορικές εικόνες που το κάνουμε, να βλέπουν και αυτοί μια παραμόρφωση να ανεβαίνει λίγο το κεντρικό τμήμα της καλντέρας ανάμεσα στην Καμένη κτλ. Μια μικρή ανύψωση δηλαδή, που τώρα που μιλάμε έχει φτάσει γύρω στα 4,5 εκατοστά (…)».

Παράλληλα, εν συνεχεία της συνομιλίας τους, δεν παρέλειψε να επισημάνει το εξής «Μετά τις 5 με 6 του μήνα που συνέχιζε αυτή η έντονη σεισμικότητα καταφέραμε και βελτιώσαμε το δίκτυο μας σε όλα τα γύρω νησιά στην Ανάφη, στην Άνυδρο, στην Αμοργό, στην Ίο, μπήκαν και πολλοί περισσότεροι σεισμογράφοι και GPS και τα όργανα που μετράνε την παραμόρφωση και είχαμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Άρα, ξεκινήσαμε να αναλύουμε το φαινόμενο καλύτερα. Και τι είδαμε; Οι σεισμολόγοι, δηλαδή οι ειδικοί που μετράνε αυτό, είδαν ότι περίπου οι μισοί σεισμοί οφείλονται σε θραύση ξηρού πετρώματος και οι άλλοι περίπου μισοί φαίνεται ότι παίζει ρόλο στη γέννηση και την εξέλιξη τους και η ύπαρξη ρευστού πετρώματος, μάγμα. Δηλαδή έχουμε ένα ποσοστό σεισμών που βοηθούνται από την ύπαρξη ενός ρευστού πετρώματος που βρίσκεται σε εκείνα τα βάθη. Αυτό δεν είναι καμία έκπληξη, γιατί ξέρετε, από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι τη Νίσυρο, εκεί μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας έχει μια περιοχή που ξέρουμε ότι από κάτω υπάρχουν ρευστά, είναι οι λιθοσφαιρικές πλάκες που κατεβαίνουν και έχουμε και τα ενεργά ηφαίστεια σε αυτή τη περιοχή».

«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να λέει θα εκκενώσουμε κόσμο από τη Σαντορίνη. Κανένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης. Και όσον αφορά το βουητό του ηφαιστείου και την πιθανή άνοδο του μάγματος πρόσθεσε «Αυτό το τρέμουλο που νιώσανε οι κάτοικοι της Σαντορίνης προχθές το βράδυ, είχε μια σειρά, μια ακολουθία από γεγονότα από τις 8 μέχρι τις 9,5 περίπου το βράδυ, άρχισαν να ακούν ένα βουητό που πραγματικά αν το αισθανθεί κανείς, αν έχει τύχει να είναι επάνω σε ηφαίστειο κατά την ώρα της έκρηξης, είναι σχεδόν το ίδιο. Φανταστείτε ότι είχαμε ανησυχήσει και εμείς πολύ. Τελικά όμως, μετά από μία ώρα καταφέραμε να καταλάβουμε ότι είναι πάρα πολύ μικροί σεισμοί που εκδηλώνονται σε μία περιοχή λίγο νοτιοδυτικά της Ανύδρου, κάπως κοντά στην Σαντορίνη. Και αυτή η συνέχεια δεν επέτρεπε κάτι, δηλαδή δεν σταμάταγε ο ένας για να ξεκινήσει ο άλλος. Και αυτό λοιπόν, δημιουργεί και το βουητό και το φαινόμενο που σου μοιάζει με ηφαιστειακό τρέμουλο, δηλαδή με την ταλάντωση που κάνει το μάγμα όταν πάρει το δρόμο για την επιφάνεια».

Τέλος, δήλωσε «Επομένως, λέμε ότι η σεισμική ακολουθία που παρακολουθούμε τώρα επηρεάζεται, τουλάχιστον κατά 40% από την ύπαρξη του λιωμένου πετρώματος που φαίνεται να υπάρχει εκεί, να είναι σε ένα βάθος περίπου στα 15 μέτρα, 15 χιλιόμετρα. Εκεί λοιπόν, εάν κάποια στιγμή κάποιος θα θεωρούσε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια άνοδος αυτού του μάγματος προς την επιφάνεια, εμείς θα έπρεπε να αρχίσουμε να καταγράφουμε μετακίνηση των υπο κέντρων, των σημείων δηλαδή που γίνεται σεισμός από τα 12 στα 10, στα οχτώ κτλ. Αυτό δεν έχει καταγραφεί ποτέ. Δεν υπάρχει, καμία τέτοια καταγραφή μετακίνησης, μετανάστευσης, της σεισμικής δραστηριότητας προς την επιφάνεια και επίσης δεν έχει σε κανένα σεισμικό γεγονός καταγραφεί με οποιαδήποτε σαφήνεια ότι έχουμε αυτό το τρέμουλο που λέγαμε, αυτή την ταλάντωση που καταγράφεται όταν το μάγμα πάρει το δρόμο προς την επιφάνεια. Άρα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και αυτά είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα».

 

Related post