Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται «σταθερή» υποστήριξη στην Ουκρανία μετά τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν
![Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται «σταθερή» υποστήριξη στην Ουκρανία μετά τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν](https://togegonos.gr/wp-content/uploads/2025/02/John-Healey-Britain-850x560.jpg)
Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλεϊ, ανέφερε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει «λίγο χρόνο», αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας την Τετάρτη (12/2).
Ο Χίλεϊ τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητα «για τώρα» είναι να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα βρίσκεται σε ισχυρή θέση όταν αρχίσουν οι πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο στρατιωτικό συνασπισμό δεν είναι ρεαλιστική. Παράλληλα, ο ηγέτης του μεταρρυθμιστικού κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, εξέφρασε τη στήριξή του για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «απαραίτητη». Ο Φάρατζ είχε προηγουμένως επικριθεί για την άποψη ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ «προκάλεσαν» την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Δύση επεκτάθηκε στα μετασοβιετικά κράτη.
Τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν αναδείξει τη συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την εφημερίδα Guardian να αναφέρει ότι η «ταχεία έναρξη» συνομιλιών για την επίλυση του πολέμου έχει δημιουργήσει «συναγερμό» στο Κίεβο και σε όλη την Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να είναι έτοιμη να «προσφέρει ελάχιστη αντίσταση» στις απαιτήσεις του Πούτιν για να επιτευχθεί μια συμφωνία γρήγορα. Η Times επισημαίνει επίσης ότι οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες πιθανώς θα προκαλέσουν ανησυχία στην Ουκρανία και την Ευρώπη, αναφορικά με τον κίνδυνο να αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις. Η εφημερίδα Telegraph εστιάζει όχι μόνο στη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν αλλά και σε μια φωτογραφία του Τραμπ με τον Έλον Μασκ στον Λευκό Οίκο, προσφέροντας μια πιο πολυδιάστατη εικόνα της πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ.
Τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα τονίζουν τη σημασία της συμμετοχής της Ευρώπης και της Ουκρανίας σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας τη κοινή ευθύνη για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, κάνοντας παραλληλισμούς με τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, όπου οι παραχωρήσεις στον Άντολφο Χίτλερ δεν απέτρεψαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει ανησυχία ότι η τρέχουσα προσέγγιση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, εάν δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας και της Ευρώπης.