Παλαιστίνιοι της βόρειας Γάζας επιστρέφουν σε συντρίμμια και στήνουν καταυλισμούς πάνω από τάφους
«Φοβάμαι να κοιμηθώ τη νύχτα. Νιώθω τους νεκρούς να κινούνται από κάτω μου» λέει η ηλικιωμένη Παλαιστίνια της βόρειας Γάζας Σαάντια Αμπού Τζούμπα, η οποία αναγκάστηκε μετά την επιστροφή της από τον νότο, όπου την είχαν εκτοπίσει, στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών πόλη της Γάζας, να ζήσει στα ερείπια ενός νεκροταφείου.
Επιστρέφοντας στη Shuja’iyya ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας στα τέλη του περασμένου μήνα, βρήκε στη θέση του σπιτιού της μόνο συντρίμμια και αναγκάστηκε να στήσει τη σκηνή της γι΄αυτή και τα εννέα μέλη της οικογενειάς της που επέζησαν από τον πόλεμο στα ερείπια του ιστορικού νεκροταφείου “Tawanesa”.
Η Παλαιστίνια, που έχασε δεκάδες μέλη της οικογένειάς της στον πόλεμο στη Γάζα, δεν κρύβει τον ακραίο φόβο της για την ιδέα να ζει στα ερείπια ενός νεκροταφείου,: «Βρήκαμε τα λείψανα ενός νεκρού δίπλα στις σκηνές, κάτι που τρόμαξε εμάς και τα παιδιά της οικογένειας ιδιαίτερα».
Είπε στο Sky News Arabia ότι «τα λείψανα βρέθηκαν ενώ η οικογένεια καθάριζε δίπλα στη σκηνή για να ετοιμάσει ένα λάκκο φωτιάς», προσθέτοντας: “Δεν κοιμήθηκα εκείνο το βράδυ και ένιωσα τους νεκρούς να κινούνται κάτω από το έδαφος. Είναι ένα τρομερό συναίσθημα που δεν περιγράφεται και η ζωή πάνω από τα λείψανα νεκρών είναι πολύ οδυνηρή».
Επισήμανε ότι «αναγκάζεται να μείνει στο ίδιο μέρος γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για εκείνη και την οικογένειά της, ειδικά υπό το φως της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί η συνοικία Shuja’iyya και διάφορες περιοχές στην πόλη της Γάζας και τη Λωρίδα», επισημαίνοντα την ανάγκη να υπάρξει μια εναλλακτική για τις οικογένειες που βρίσκονται στο ιστορικό νεκροταφείο.
Ο Alaa Abu Mailiq, ένας κάτοικος του στρατοπέδου που χτίστηκε στα ερείπια του νεκροταφείου, λέει ότι ο ίδιος και 27 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εγγονών, ζουν στο κέντρο φιλοξενίας στα ερείπια του νεκροταφείου.
Ο Abu Mailiq εξήγησε στο Sky News Arabia ότι η καταστροφή των σπιτιών τους στη Shuja’iyya και στο νεκροταφείο δεν τους άφησε άλλη εναλλακτική από το να ζήσουν στα ερείπιά τους μέχρι να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος γι΄αυτούς τόπος διαμονής.
Και πρόσθεσε: «Μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα τα παιδιά, αρνήθηκαν να βρεθούν στον καταυλισμό από τον φόβο της ιδέας ότι υπάρχουν νεκροί κάτω από το έδαφος, κάτι που προκάλεσε τη διάσπαση της οικογένειας και τη διασπορά τους σε διαφορετικούς καταυλισμούς»
Επισήμανε ότι τα παιδιά δεν χαίρονται που βρίσκονται στο νεκροταφείο και το εγκαταλείπουν για να παίξουν σε μακρινά μέρη που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα γι΄αυτά και υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει η διεθνής κοινότητα διαδικασίες για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
Περισσότερες από 100 οικογένειες ζουν στον καταυλισμό, ο οποίος χτίστηκε στα ερείπια του ιστορικού νεκροταφείου και ονομάστηκε “Jenin”, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Mustafa Jundia, ο οποίος επεσήμανε ότι το νεκροταφείο καταστράφηκε δύο φορές από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Η Τζούντια είπε στο Sky News Arabia ότι «ο καταυλισμός ιδρύθηκε για να στεγάσει όσους επέστρεφαν από τη νότια Λωρίδα της Γάζας στη συνοικία Shuja’iyya ανατολικά της πόλης της Γάζας, λόγω της μεγάλης καταστροφής της γειτονιάς».
«Οποιοδήποτε άλλο μέρος πρέπει να καθαριστεί από τα συντρίμμια, κάτι που δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή», σημειώνοντας ότι η γη και τα συντρίμμια γύρω του είναι ανακατεμένα με τα λείψανα των θυμάτων και ότι αυτό έχει μετατρέψει τις ζωές των παρευρισκομένων σε κόλαση.
Συνέχισε: «Το νεκροταφείο καταστράφηκε στο πρώτο στάδιο, μετά οι κάτοικοι επέστρεψαν για να θάψουν τα θύματα του πολέμου μέσα σε αυτό, μόνο για να επιστρέψει ο ισραηλινός στρατός και να το καταστρέψει ξανά», αναφερόμενη στην πιθανότητα παρουσίας ολόκληρων σορών που δεν είχαν ακόμη αποσυντεθεί κάτω από τις σκηνές όσων επέστρεφαν στη γειτονιά Shuja’iyya.
Και πρόσθεσε: «Εμείς στη διοίκηση του στρατοπέδου είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε το νεκροταφείο ως χώρο για να δημιουργήσουμε καταφύγιο μέσα σε αυτό», αλλά δεν έκρυψε το γεγονός ότι βρέθηκαν λείψανα νεκρών και πτώματα θυμάτων του πολέμου καθώς προετοιμαζόταν ο χώρος.