Με αμείωτη ένταση ο «χορός» των Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μετά και τα 5 Ρίχτερ στις 03:14
![Με αμείωτη ένταση ο «χορός» των Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μετά και τα 5 Ρίχτερ στις 03:14](https://togegonos.gr/wp-content/uploads/2025/02/AP250356544531281-1-850x560.jpg)
Αμείωτη συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες. Νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, που σημειώθηκε στις 03:14 τα ξημερώματα, αναστάτωσε τους κατοίκους. Μία ώρα αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 25 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού με εστιακό βάθος 14,2 χλμ., καθώς και δύο δονήσεις των 4,2 και 4 Ρίχτερ λίγα λεπτά αργότερα.
Σήμερα το πρωί, στις 6:21, σημειώθηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στα 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με το εστιακό βάθος μόλις στα 8 χλμ, ενώ ακολούθησαν πάνω από 20 σεισμοί μεγέθους από 1,9 έως 3,3 Ρίχτερ.
«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.
«Δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά για σεισμογόνο χώρο (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει πάρα πολλά μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5 Ρίχτερ. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε» τόνισε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δύο Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου που ασχολούνται μεταξύ άλλων με θέματα σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου.
Σύμφωνα με το πόρισμα και τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, στην περιοχή της Άνδρου έχουν σημειωθεί από 1η Φεβρουαρίου περισσότεροι από 1.100 σεισμοί μεγέθους άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να είναι αυτός των 5,3.
Τη μικρή μετατόπιση που εμφανίζει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμοργού, την χαρακτήρισε ως κάτι συνηθισμένο. Επίσης, τόνισε ότι εξακολουθεί να παραμένει στα ίδια επίπεδα τόσο η σεισμική όσο και η ηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλντέρας. Επιπλέον, προσέθεσε ότι δεν είναι ανησυχητικό το γεγονός πως οι κάτοικοι σε διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, αρκεί να ακολουθούν τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν ανακοινωθεί. Μεταξύ αυτών η επιλογή ασφαλών διαδρόμων κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο, ειδικά στη Σαντορίνη, η αποφυγή των λιμανιών της Καλντέρας.
Επίσης, ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο έως την Παρασκευή και ότι το σύνολο των δημοσίων κτηρίων που έχουν εξεταστεί εμφανίζουν πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά. Σε νέα σύσκεψη το Σάββατο θα επαναξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και θα εκδοθεί το νέο πόρισμα.
Στη Σαντορίνη πάντως οι κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν γίνεται τη ψυχραιμία τους αλλά μέρα με την ημέρα βλέπουν να μην αλλάζει κάτι επί της ουσίας και είναι προβληματισμένοι. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν το νησί για ψυχολογικούς λόγους.
Ωστόσο, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε την άποψη ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη ή Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις.
Από πλευράς του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ΕΡΤNews για το νοσοκομείο της Σαντορίνης ανέφερε ότι «έχει ενισχυθεί με προσωπικό που είναι εξειδικευμένο. Υπάρχει η ιατρική των καταστροφών, υπάρχει ομάδα από το ΕΚΑΒ, ομάδες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών» σημειώνοντας ότι θα υπάρχει ένα rotation. Παράλληλα ανέφερε ότι «υπάρχουν γιατροί, διασώστες και νοσηλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι αν χρειαστεί μέσα σε μία ώρα να πάνε στη Σαντορίνη».
Η γη δεν σταματά να τρέμει και στην Αμοργό, όπου οι κάτοικοι έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης. Γι αυτό έχουν φτάσει στο νησί και κοινωνικοί λειτουργοί αλλά κι άλλες ενισχύσεις από τον Ερυθρό Σταυρό, όπως πέντε διασώστες.
Παράλληλα, ξεκίνησαν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ να κάνουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του υφιστάμενου δικτύου ρεύματος, καθώς υπήρχαν βλάβες οι οποίες προκλήθηκαν από το σεισμό, ενώ άλλες προϋπήρχαν λόγω της παλαιότητας του δικτύου και κάποιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.
Την Τρίτη έφτασαν στην Αμοργό και τέσσερις γεννήτριες ρεύματος, πράγμα που είναι σημαντικό για την ενίσχυση του νησιού. Το τεχνικό κλιμάκιο θα παραμείνει στο νησί για όσο χρειαστεί. Θα συνεχίσει με αυτοψίες σε όλο το μήκος του δικτύου, ενώ σήμερα θα γίνει και αντικατάσταση κολώνα της ΔΕΗ.