Μπακογιάννη: Ας αφήσουμε τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη να κάνουν τη δουλειά τους
Καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών και απαντώντας στο αν έχει ερωτήματα ή κενά σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά «πολλά. Απλώς εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, η οποία εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη. Γιατί αν δεν εμπιστευόμουν τη δικαιοσύνη της χώρας μου, σας λέω ειλικρινά θα έφευγα».
«Σε αυτή τη χώρα και η μεταπολίτευση με τις πολλές της αδυναμίες όλα αυτά τα 50 χρόνια δημιούργησε θεσμούς. Αυτούς λοιπόν τους θεσμούς, να σκοτωθούμε μεταξύ μας τα κόμματα, αλλά ας αφήσουμε τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη να κάνουν τη δουλειά τους. Και να σας πω κάτι; Είμαι ευχαριστημένη που τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία, με τα δικά της χιλιάδες ελαττώματα δεν χρησιμοποίησε, δεν κομματικοποίησε τον πόνο τον ανθρώπινο της οποιασδήποτε τραγωδίας» προσέθεσε η κ. Μπακογιάννη.
Όσο αφορά στα νέα βίντεο, των οποίων ελέγχεται η γνησιότητα και για τα οποία, κάποιοι αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση βρίσκεται από πίσω γιατί βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά, «τι φταίει η κυβέρνηση; Δηλαδή αν μια εταιρεία ιδιωτική βρήκε τα βίντεο τώρα ή δεν τα βρήκε ή αν αυτά τα βίντεο είναι ύποπτα. Εγώ τίποτα από όλα αυτά δεν ξέρω, να είμαι ξεκάθαρη. Δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω, δεν είμαι εμπειρογνώμονας, δεν είμαι τίποτα. Ένας απλός βουλευτής είμαι, ελπίζω με κοινό νου. Από κει και πέρα τίποτα παραπάνω. Περιμένω λοιπόν από τον ανακριτή, ο οποίος έχει όλα τα στοιχεία και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, να μας πουν, είναι πραγματικά τα βίντεο; Μάλιστα. Δεν είναι πραγματικά τα βίντεο; Μάλιστα. Είναι ύποπτος ο χρόνος; Να μας τα πει ο ανακριτής, η Δικαιοσύνη».
«Εδώ θέλω να προσθέσω κάτι. Η δημοκρατία γενικώς σε όλες τις χώρες αυτό τον καιρό περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες περνάνε ίσως τη μεγαλύτερη κρίση την οποία έχουμε περάσει μετά τον πόλεμο. Αυτό το βλέπετε από τον Τραμπ μέχρι την Κολομβία, από την Κορέα μέχρι τη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να προφυλάξουμε τους θεσμούς της χώρας μας. Γιατί οι θεσμοί δεν είναι τύπος, στη δημοκρατία, είναι ουσία» συμπλήρωσε.
Για την Εξεταστική Επιτροπή, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι πάγια θέση της είναι ότι οι εξεταστικές επιτροπές στην χώρα δεν βγάζουν ποτέ τίποτα. «Διότι δυστυχώς το πολιτικό σύστημα είναι εξαιρετικά ανώριμο. Τι εννοώ με αυτό; Μπαίνει μέσα στην εξεταστική επιτροπή η Ντόρα, αποφασισμένη ότι ο Αδαμόπουλος είναι ένοχος και μπαίνει μέσα ο Αδαμόπουλος αποφασισμένος ότι η Ντόρα είναι ένοχη και ούτω καθ’ εξής. Αυτό δεν είναι τυχαίο, ότι όλες οι εξεταστικές επιτροπές έβγαζε κάθε κόμμα το πόρισμά του, το ένα έλεγε Α, το άλλο έλεγε Ω και αυτές οι εξεταστικές επιτροπές και το έχω θέσει κιόλας, πρέπει τώρα στο Σύνταγμα να το ξανακουβεντιάσουμε, να δούμε αν υπάρχουν θεσμικά τρόποι να διασφαλίσουμε μια καλύτερη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών. Αυτή είναι η ουσία. Τώρα, εδώ πέρα, όταν πεις το αυτονόητο γίνεσαι κακός. Φταίει ο Α φταίει ο Β. Δυστυχώς όταν φτάνουμε στο σημείο να ακούγονται στην Βουλή φράσεις οι οποίες, επιτρέψτε μου να πω, είναι πέραν και πάνω από κάθε λογική, δηλαδή εγκληματικές οργανώσεις, πράματα θάματα, για δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Αυτά είναι πράγματα τα οποία συμβαίνουν ακριβώς γιατί σε αυτή τη χώρα χρειάστηκαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να βρουν τη ρήση παν μέτρον άριστον. Γιατί; Γιατί έχουμε ειδικότητα στο να χάνουμε το μέτρο».
Η κ. Μπακογιάννη, κληθείσα να σχολιάσει ότι η αίσθηση της συγκάλυψης είναι διάχυτη και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε «αυτό είναι το πιο άδικο πράγμα, για μένα και αν με ακούτε, πάρα πολλές φορές στο θέμα της συγκάλυψης στέκομαι. Γιατί να συγκαλύψει κάτι μία κυβέρνηση, πέστε μου στο Θεό σας, τι να συγκαλύψει; Να συγκαλύψει ότι έγινε η τραγωδία επί των ημερών της; Όχι, δεν γίνεται, έτσι δεν είναι; Να συγκαλύψει το μέγεθος της τραγωδίας; Όχι. Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος να μην ξέρει το μέγεθος της τραγωδίας. Να συγκαλύψει έναν λαθρέμπορο πιθανώς, ο οποίος φόρτωσε στην αμαξοστοιχία κάτι το οποίο να ήταν εύφλεκτο; Γιατί να το συγκαλύψει; Να συγκαλύψει τον οποιονδήποτε κακοποιό; Δηλαδή να συγκαλύψει τι, θέλω να πω; Και γιατί να το συγκαλύψει; Πέραν του ότι, το έχω ξαναπεί, είναι εξαιρετικά βλακώδες. Για βλακεία ακόμα δεν έχουμε κατηγορηθεί, για όλα τα άλλα έχουμε κατηγορηθεί».
Σχετικά με το σενάριο του εύφλεκτου φορτίου το οποίο είχε υποστηρίξει λίγο μετά το δυστύχημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, η κ. Μπακογιάννη, ανέφερε πως «εάν αποδειχθεί από την ανάκριση ότι υπήρχε ξυλόλιο, θα πούμε στον κύριο Βελόπουλο, κ. Βελόπουλε είχες δίκιο» ενώ σημείωσε πως «ένας πρωθυπουργός έχει την ενημέρωση την οποία του κάνουν και με βάση αυτή την ενημέρωση, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και είπε αυτά ξέρω, αυτά λέω». «Από εκεί και πέρα, αν προστεθούν νέα στοιχεία, όλοι μας, πιστεύω και εσείς και εγώ και όλοι μας θα είμαστε πολύ σοφότεροι όταν θα έχουμε το τελικό πόρισμα. Όταν λοιπόν όλοι αυτοί οι ειδικοί στην Ελλάδα, στην Γάνδη, στην Κίνα, που στείλαμε τα διάφορα πράγματα, γιατί για αυτό δεν μας κατηγορεί κανείς ότι έχουμε κάνει ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μάθουμε την αλήθεια, άρα, όταν θα ξέρουμε την αλήθεια, εδώ θα είμαστε και θα δούμε ποιος είχε δίκιο και ποιος είχε άδικο, ποιος υποπτευόταν σωστά, ποιος δεν υποπτευόταν σωστά».
Όσο αφορά στα ελληνοτουρκικά, η κ. Μπακογιάννη, σημείωσε αρχικά πως κανένας από όσους ασχολούνται χρόνια με το ζήτημα αυτό, δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα αφήσει τις πάγιες θέσεις της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
«Αυτά θα πάψουν μόνο όταν και αν οψέποτε καταφέρουμε να βρούμε μια ουσιαστική συμφωνία για το θέμα, το οποίο είναι το μοναδικό θέμα που μας απασχολεί με την Τουρκία, που έχουμε να μοιράσουμε τέλος πάντων με την Τουρκία, που είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Απέχουμε πάρα πολύ από αυτό. Γύρω μας υπάρχουν σεισμικές αλλαγές. Δηλαδή αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στη Λιβύη. Εδώ ο κόσμος γύρω μας γκρεμίζεται και πρέπει να ξεχάσουμε όσα έχουμε μάθει πενήντα χρόνια και βάσει του διεθνούς δικαίου για το πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι διεθνείς σχέσεις, αυτό εννοούσα. Μέσα λοιπόν σε αυτή την απίστευτη αναταραχή, που ειλικρινά σας το λέω, κάνω αυτή τη δουλειά σαράντα χρόνια και νομίζω με όση παραπάνω ψυχραιμία μπορεί να διαθέσει κάποιος σε αυτό το θέμα, γιατί άλλως πώς δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά, δεν υπάρχει σήμερα παγκοσμίως ανάλυση που να μπορεί να σου δώσει μία, έστω μικρή προοπτική μέλλοντος. Έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά οι πάντες. άνθρωποι πολύ πιο σοφοί από εμένα, πολύ πιο καταρτισμένοι από μένα κτλ. Άρα μέσα σε αυτή την γενική αναταραχή δεν με βλέπετε τυχαία να υποστηρίζω ότι, παιδιά, προς Θεού, κρατήστε τους θεσμούς, κρατήστε τη λειτουργία της δημοκρατίας διότι απειλείται από παντού».
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι ενδεχομένως δικαιώνονται αυτοί οι οποίοι τοποθετούνται κατά του διαλόγου με την Τουρκία και κατά των ήρεμων νερών, ανέφερε «από πότε δικαιώνονται; Δεν κατάλαβα, δηλαδή αυτοί οι οποίοι θεωρητικώς δικαιώνονται, τι θέλουν; Να κηρύξουμε τον πόλεμο με την Τουρκία;».
«Σαράντα χρόνια η Ελλάδα το παλεύει αυτό. Το παλεύαμε με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Εγώ το ξέρω καλύτερα από όλους, γιατί το πάλευα. Το παλεύαμε με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, όταν ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος το πάλευε» προσέθεσε, ενώ στην ερώτηση που δέχθηκε, αν την προβληματίζει η στάση του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος αφήνει αιχμές για την κυβερνητική στάση και το διάλογο με την Τουρκία, απάντησε «ναι, με στενοχωρεί, διότι εγώ σας είπα πριν, καλύτερα παντός άλλου ξέρω τι αγώνα κάναμε. Ο κύριος Καραμανλής τότε να σας θυμίσω κατηγορείτο γιατί έκανε την κουμπαριά με τον Ερντογάν. Δηλαδή, μόνο εγώ τα θυμάμαι σε αυτή τη χώρα;».
«Από κει και πέρα, αυτή είναι η πάγια θέση μας από την εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Εθνάρχης, χάραξε αυτή την πολιτική. Και είχε πει τότε ο άνθρωπος πάρα πολύ απλά στον ελληνικό λαό και με τη λιτότητα και τη δωρικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι, ελληνικέ λαέ υπάρχουν τρεις λύσεις. Η μία λύση είναι να κάνουμε διάλογο. Η άλλη λύση είναι να πάμε σε διεθνή διαιτησία, δηλαδή στη Χάγη. Η τρίτη λύση είναι να κάνουμε πόλεμο και αν κάνουμε πόλεμο και εμείς να τον κερδίσουμε, θα πάμε σαράντα χρόνια πίσω και η Τουρκία θα πάει πενήντα χρόνια πίσω. Τα είχε πει ο άνθρωπος. Λοιπόν, όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα έρχονται και μας κάνουν κριτική, να μας δείξουν την εναλλακτική λύση, τι προτείνουν; Προτείνουν να σηκώσουμε τώρα που έχουμε και πολύ ωραία αεροπλάνα, να τα σηκώσουμε και να βομβαρδίσουμε τίποτα; Τι προτείνουνε;» συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους πυραύλους meteor και τη στάση της Γαλλίας, ανέφερε «υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία μακροπρόθεσμα θα βρει τα όπλα τα οποία θέλει; Μια μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία θα τα βρει. Απλούστατα, η Ελλάδα είναι 10 χρόνια μπροστά. Ξεκινήσαμε με 10 χρόνια μπροστά απ’ την Τουρκία, 15 γιατί ήταν η συμπαραγωγή των F-35, έπεσε η Τουρκία εκεί που έπεσε σήμερα και ανεβήκαμε εμείς στο να είμαστε 10-15 χρόνια μπροστά στον εξοπλισμό μας και άρα να είμαστε πολύ καλύτερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Απλώς, τα πολύ απλά και λογικά και η πραγματικότητα δυστυχώς στην Ελλάδα παίρνει πάντοτε διαστάσεις σεναρίων τρέλας».
Σχετικά με τον κ. Τασούλα, ο οποίος σήμερα εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε «ο κύριος Τασούλας πιστεύω ότι θα είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος. Είναι ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που ήταν ποτέ στην πρώτη δημοσιότητα, δηλαδή δεν είχε ποτέ έντονη επικοινωνιακή δραστηριότητα. Είναι ένας άνθρωπος πεπειραμένος, ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Βουλής», σημείωσε επίσης πως στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία ο κ. Τασούλας πήρε εξαιρετικά μεγάλες πλειοψηφίες από όλα τα κόμματα, το οποίο δείχνει ότι η διαδρομή του ως Πρόεδρος της Βουλής ήταν η διαδρομή ενός πετυχημένου Προέδρου της Βουλής, ο οποίος κατάφερε να πετύχει τις απαραίτητες συναινέσεις σε μία δύσκολη Βουλή.
«Το θέμα είναι ότι δυστυχώς η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε για άλλη μια φορά το έναυσμα για ακραίες κομματικές λογικές. (…) Βρέθηκε και στο μάτι του κυκλώνα, αλλά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, επιτρέψτε μου να πω, όπως φάνηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, τρομακτικά άδικα. Δηλαδή, για να το καταλάβουν και οι άνθρωποι που μας ακούνε, όποτε έρχεται μια δικογραφία στη Βουλή, αυτή η δικογραφία αναγγέλλεται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Αναγγέλλεται δηλαδή ότι ήρθε η δικογραφία εναντίον του κυρίου Αδαμόπουλου, οτιδήποτε. Από κει και πέρα, επειδή η ανακριτική διαδικασία προχωράει, αυτές οι δικογραφίες συμπληρώνονται κάθε βδομάδα, κάθε 15 μέρες, κάθε μήνα με διάφορα χαρτιά, τα οποία στέλνει ο ανακριτής. Αυτά δεν ανακοινώνονται ποτέ στη Βουλή. (…) Εμείς οι βουλευτές έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της δικογραφίας πηγαίνοντας σε συγκεκριμένο γραφείο στη Βουλή και μας δίνονται οι φάκελοι και έχουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουμε. Τώρα, υπήρξαν κόμματα επιμελή. Ποια ήταν τα κόμματα τα επιμελή, η Νέα Δημοκρατία καταρχήν, που με τον Θάνο Πλεύρη παρακολουθούσε τη δικογραφία σε εβδομαδιαία βάση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου πήγαν οι νομικοί του ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθούσαν και η Νέα Αριστερά που παρά το ότι είναι ένα πολύ μικρό κόμμα στη Βουλή και αυτοί με πάρα πολύ μεγάλη επιμέλεια παρακολουθούσαν την δικογραφία. Το ΠΑΣΟΚ δεν πήγε. Δεν εμφανίστηκε άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το γραφείο. Όταν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι τελικώς κάτι πρέπει να κάνει γιατί δημοσκοπικά δεν στέκεται καλά, αποφάσισε να κάνει μια τεράστια φασαρία για αυτή τη δικογραφία, την οποία είχε όλη τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει από κοντά, αλλά απλούστατα κανένας από τα νομικά μυαλά του ΠΑΣΟΚ δεν πήγε να την παρακολουθήσει και αποφάσισε να το χρεώσει αυτό στον Τασούλα. Έλεος! Έλεος δηλαδή. Εγώ τους είπα και μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων τους είπα παιδιά, τη δική μας ανεπάρκεια να μη τη χρεώνουμε στον Τασούλα. Εάν εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και το είπα σε πρώτο πληθυντικό, δηλαδή εάν εγώ δεν κάνω καλά τη δουλειά μου, δεν μου φταίει κάποιος άλλος» είπε καταλήγοντας η κ. Μπακογιάννη.