Ε. Λέκκας: Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί και δημιουργούσε τη σεισμική δραστηριότητα

 Ε. Λέκκας: Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί και δημιουργούσε τη σεισμική δραστηριότητα

Στις Κυκλάδες, αν και η σεισμική δραστηριότητα είναι πιο αραιή σήμερα, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ.

Αύριο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.

Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε.

Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα εικοσιτετράωρο».

Ο κ. Λέκκας δήγλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες».

«Αρκετοί είναι οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο νησί», συνέχισε ο κ. Λέκκας. «Η κατάσταση αυτή με την σεισμική δραστηριότητα συνηθίζεται. (…) Είναι πάντως ενδιαφέρον φαινόμενο, εντός εισαγωγικών, για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη της σεισμολογίας, της γεωλογίας, της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, διότι για εμάς η Σαντορίνη και η γύρω περιοχή είναι ένα φυσικό εργαστήριο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να το εξετάσουμε και να αντλήσουμε πολύτιμες γνώσεις σε σχέση με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίες και όχι μόνο».

ΕΚΠΑ: Περισσότεροι από 90 σεισμοί σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού

Αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 8.900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.

Έλεγχοι στατικότητας στα κτίρια της Σαντορίνης – Η Αμοργός προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα

Ένα σχετικά πιο ήρεμο 24ωρο πέρασαν οι Κυκλάδες, με την πλέον σοβαρή δόνηση να καταγράφεται στις 09:15 το πρωί και να είναι εντάσεως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νοτιοδυτικά της Αμοργού. Οι επιστήμονες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα.

Στις 17:17 έγινε ακόμα μια μεγάλη σεισμική δόνηση που άγγιξε τα 4,5 Ρίχτερ. Οι έλεγχοι στα κτήρια στην Σαντορίνη για την στατικότητα συνεχίζονται και σήμερα, ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας. Tο βράδυ αναμένεται στο νησί η Ειδική Ομάδα Διάσωσης και Έρευνας του Ερυθρού Σταυρού με αυτοκίνητα και σκυλιά Κ9.

Αύριο, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.

«Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, ελπίζουμε για τα καλύτερα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Σαντορίνη, εξαγγέλλοντας χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για πύλη διαφυγής στο νότιο τμήμα του νησιού.

Η Αμοργός είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, με τον Εγκέλαδο να επιμένει στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του νησιού.

Όσο οι μέρες κυλούν και η κατάσταση παραμένει σχεδόν ίδια με τη γη να δονείται, αυτό που καταγράφει η απεσταλμένη του ΕΡΤNews Χριστιάνα Μανιάτη είναι η αγωνία των Αμοργιανών αλλά και η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν, παραμένοντας σε εγρήγορση αλλά και συνεχίζοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες και εργασίες.

Ύστερα από τον πρωινό σεισμό 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί, η πορεία της σεισμικής ακολουθίας δείχνει να είναι φθίνουσα προς το παρόν.

Η κάμερα του ΕΡΤΝews κατέγραψε την άφιξη κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.
Αποστολή της ομάδας, των τεχνικών επιστημόνων είναι να ελέγξουν για πιθανές ζημιές σε κτίρια από την σεισμική ακολουθία .

Δώδεκα εναι τα δημόσια κτίρια στα οποία γίνονται οι αυτοψίες, με ορισμένα, όπως γνωστοποιείται, να μην είναι κατασκευασμένα όπως προβλέπει ο πρόσφατος αντισεισμικός κανονισμός δόμησης, το οποίο σημαίνει ότι είναι κτίρια πολλών δεκαετιών.

Από τον πρώτο έλεγχο δεν έχουν εντοπιστεί ζημιές σε κτίρια όπως το Δημαρχείο, το Λιμεναρχείο, τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων. στα Θολαρια. Έχουν ήδη διενεργηθεί οχτώ αυτοψίες και το Σάββατο ολοκληρώνονται τέσσερεις ακόμα αυτοψίες σε δημόσια κτήρια στην Αρκεσίνη Αμοργού, αλλά και στα Κατάπολα.

Το πρωί έφτασε και εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΜΑΚ που προσγειώθηκε με ελικόπτερο ενώ αργότερα αναμένεται να καταφτάσουν και δύο γιατροί. Αύριο θα ληφθεί απόφαση για το αν θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ertnews.gr

Related post