Τι λέει ο Κ.Ο.Κ. για τους ηλικιωμένους οδηγούς- Πότε και για ποιους “τελειώνει” η οδήγηση;
![Τι λέει ο Κ.Ο.Κ. για τους ηλικιωμένους οδηγούς- Πότε και για ποιους “τελειώνει” η οδήγηση;](https://togegonos.gr/wp-content/uploads/2025/02/img_20250130_130449-1-850x560.jpg)
![Τι λέει ο Κ.Ο.Κ. για τους ηλικιωμένους οδηγούς- Πότε και για ποιους “τελειώνει” η οδήγηση;](https://togegonos.gr/wp-content/uploads/2025/02/img_20250130_130449.jpg)
Το θλιβερό περιστατικό στην Αθήνα με τη δραματική κατάληξη, έχει ανοίξει και πάλι τη συζήτηση που αφορά στον ηλικιακό περιορισμό των οδηγών αλλά και τους ελέγχους που απαιτούνται για την ανανέωση του διπλώματος μετά τα 65 έτη.
Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τον έλεγχο της επάρκειας των οδηγών από κάποια ηλικία και μετά, καθώς έχουν γίνει μερικά πραγματικά πολύ θλιβερά περιστατικό, όπως αυτό της ηλικιωμένης οδηγού στο Ψυχικό, που φέρεται να έχασε τον έλεγχο του SUV αυτοκινήτου που οδηγούσε, έχοντας πατήσει κατά λάθος το γκάζι βαθιά, αντί για το φρένο.
![Metra Troxaias](https://togegonos.gr/wp-content/uploads/2025/02/metra_troxaias_exodos_28hs_28629.jpg)
Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά δραματικό, μια και κάποιοι από τους τραυματίες, συμπεριλαμβανόμενης και της ίδιας της οδηγού, είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση, ενώ ο οδηγός ενός από τα δύο δίκυκλα που βρέθηκαν ατυχώς στην πορεία του ανεξέλεγκτου αυτοκινήτου, έχασε επί τόπου τη ζωή του. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το ηλικιακό όριο των οδηγών αλλά και τις προϋποθέσεις που τίθενται για την ανανέωση του διπλώματος από κάποια ηλικία και μετά.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ορίζει πως η άδεια οδήγησης κατηγορίας Β (για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα) έχει χρονική διάρκεια μέχρι τα 65 έτη του κατόχου. Από την ηλικία αυτή (65) και μετά, οι οδηγοί που το επιθυμούν, θα πρέπει να κάνουν ανανέωση της άδειας οδήγησης, για την οποία εκτός της προμήθειας του σχετικού παραβόλου, θα πρέπει να γίνουν εκ νέου ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο.
Κάθε ανανέωση της άδειας οδήγησης, έχει τριετή διάρκεια και η διαδικασία παραμένει ίδια για κάθε περίπτωση ανανέωσης έως και την ηλικία των 80 ετών. Από τα 80 και μετά, η περιοδικότητα της ανανέωσης μειώνεται στα δύο (2) χρόνια και για να ανανεωθεί το δίπλωμα, εκτός του παραβόλου και των εξετάσεων από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και η εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο (για την πιστοποίηση της επαρκούς ακοής) και ψυχίατρο που πιστοποιεί την ικανότητα διαχείρισης των έκτακτων συνθηκών κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.
Πηγή: Sport24.gr