Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη που ρυθμίζει την καύση του λίπους

 Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη που ρυθμίζει την καύση του λίπους

Στις συνεχείς προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας, οι ερευνητές διερευνούν ποικίλες προσεγγίσεις. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία ρυθμίζει την καύση του λίπους. Η πρωτεΐνη αυτή θα μπορούσε να προσφέρει έναν πιθανό στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ερευνητές από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Καρκίνου (CNIO) διαπίστωσαν πως η πρωτεΐνη MCJ (Methylation-controlled J) διαθέτει έναν προηγουμένως ανεξερεύνητο μηχανισμό μετατροπής του σωματικού λίπους σε θερμότητα (μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση). Η νέα μελέτη διαπίστωσε αυξημένα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης σε δείγματα ιστών από παχύσαρκους ανθρώπους και ποντίκια. Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν τη παραγωγή της MCJ σε ορισμένα ποντίκια, διαπίστωσαν πως τα ζώα παρέμειναν αδύνατα και έκαψαν καφέ λίπος (λιπώδη ιστό) – τον τύπο που είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση και την κατανάλωση ενέργειας.

«Τα αποτελέσματά μας σε ανθρώπους και ποντίκια, υποδηλώνουν πως η μείωση της MCJ που παρατηρείται σε ασθενείς με παχυσαρκία, φαίνεται να λειτουργεί ως αντισταθμιστικός μηχανισμός για την ενίσχυση της θερμογένεσης του καφέ λιπώδους ιστού», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Με άλλα λόγια, τα χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης MCJ υποδηλώνουν ότι το καφέ λίπος καίγεται πιο γρήγορα, αποτρέποντας την αύξηση βάρους. Ακόμη και η μεταμόσχευση καφέ λίπους χωρίς MCJ σε ποντίκια ήταν αρκετή για να προκαλέσει απώλεια βάρους.

Εκτός από τον καθορισμό του βασικού ρόλου που διαδραματίζει η πρωτεΐνη MCJ, η ομάδα έμαθε επίσης περισσότερα για το πώς ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το καφέ λίπος. Ο αποκλεισμός της MCJ αποδείχθηκε αποτελεσματικός ακόμη και όταν μια άλλη βασική πρωτεΐνη θερμογένεσης, η UCP1, δεν είχε τροποποιηθεί ή απουσίαζε – υποδηλώνοντας ότι η MCJ ρυθμίζει το καφέ λίπος ανεξάρτητα από την UCP1.

«Η ανακάλυψη νέων μηχανισμών παραγωγής θερμότητας στο καφέ λίπος είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες στόχους στη μελέτη της παχυσαρκίας» είπαν οι ερευνητές.

Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο αποκλεισμός της πρωτεΐνης MCJ θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής θεραπευτική επιλογή για την παχυσαρκία, η οποία δεν θα βλάπτει το σώμα με άλλους τρόπους. Παρόλα αυτά, τα πρώιμα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Οι ερευνητές επιθυμούν επίσης να διερευνήσουν πώς τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Το επιπλέον λίπος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το σώμα- από καρδιακές παθήσεις έως ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι μελλοντικές θεραπείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλαγές στη χρήση του σωματικού λίπους που προστατεύουν την υγεία γενικότερα.

«Αυτή η προστασία οφείλεται στην ενεργοποίηση μιας ουσιαστικής οδού σηματοδότησης για την προσαρμογή στο στρες που προκαλείται από την παχυσαρκία», δήλωσε η βιοχημικός Μπεατρίτς Σικουέντεζ από το CNIO.

«Γνωστή και ως καταβολική οδός, προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης λιπών, σακχάρων και πρωτεϊνών για την παραγωγή θερμότητας στο καφέ λίπος. Είναι κάτι που βλέπουμε επίσης σε άτομα με πολύ ενεργό καφέ λίπος» καταλήγει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

 

Related post