Νέος ΚΟΚ: Τότε θα πληρώνεις 2000 ευρώ και πότε θα σου παίρνουν το δίπλωμα για 7 χρόνια
Η δημόσια διαβούλευση για το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έχει ολοκληρωθεί και πλέον αναμένεται η δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ. προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται.
Από αυτές τις νέες διατάξεις του Κ.Ο.Κ., προκύπτει πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες παραβάσεων με βάση τη σημαντικότητά τους. Πρόκειται για τις “σοβαρές”, όπως είναι για παράδειγμα η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η αντικανονική προσπέραση και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), οι “λιγότερο επικύνδυνες” όπως είναι η παράνομη στάθμευση και οι “διοικητικές” που αφορούν σε παραβάσεις όπως είναι η οδήγηση με τον οδηγό να μη φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα.
Προφανώς και η πρώτη κατηγορία είναι η σημαντικότερη και αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο, οπότε και η προσοχή μας “πέφτει” αβίαστα σε αυτή, με ό,τι και αν συνεπάγεται σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόληψης. Το θέμα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, που εύλογα δημιουργούν πολύ άσχημες συνθήκες για οδήγηση και αλλοιώνουν σε επικίνδυνο βαθμό την αντίληψη του οδηγού αλλά και τις ικανότητές του να αντιδρά σε επικίνδυνες καταστάσεις, είναι και αυτό που έχει τις βαρύτερες ποινές με βάση τα νέα δεδομένα.
Εδώ και με δεδομένο το ότι ο οδηγός που θα συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση στο αίμα από 0,80 γρ./ λίτρο, έως 1,10 γρ./λίτρο, το πρόστιμο είναι 1.200 ευρώ και προβλέπεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 6 μήνες. Παράλληλα, ακινητοποιείται επί τόπου το όχημα, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο μήνες. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που ο οδηγός αρνηθεί να υποβληθεί σε έλεγχο για διαπίστωση ύπαρξης οινοπνεύματος στον οργανισμό.
Το μέγιστο της ποινής ωστόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ και την οδήγηση, έρχεται όταν η συγκέντρωση στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ./λίτρο, όπου τότε το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ και η ποινή φυλάκισης φτάνει τους 12 μήνες– που προφανώς όμως είναι προτιμότερα αντί της κατάληξης που όλοι μπορούν να φανταστούν για κάποιον που θα έπρεπε να είναι σε νοσοκομείο και όχι στο δρόμο, πίσω από τιμόνι. Στην ακραία περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί, η αφαίρεση του διπλώματος φτάνει σε χρονικό διάστημα έως και 7 ετών, ενώ το χρηματικό πρόστιμο διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ.
Πηγή: Sport24.gr