Οι Γερμανοί χρήστες του TikΤok έχουν πιο θετική άποψη για την Κίνα & την Ρωσία σύμφωνα με έρευνα

 Οι Γερμανοί χρήστες του TikΤok έχουν πιο θετική άποψη για την Κίνα & την Ρωσία σύμφωνα με έρευνα

Οι Γερμανοί που ενημερώνονται μέσω του TikTok είναι λιγότερο πιθανό να θεωρούν την Κίνα ως δικτατορία, είναι λιγότερο επικριτικοί απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι πιο σκεπτικοί σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη χρησιμότητα των εμβολίων σε σύγκριση με τους χρήστες άλλων μέσων ενημέρωσης.

Τα ευρήματα, από μια έρευνα του Allensbach για ένα ίδρυμα που σχετίζεται με τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες της Γερμανίας, έδειξαν ότι μόνο οι χρήστες της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) παρουσίαζαν παρόμοια τάση να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας όπως οι χρήστες του TikTok.

Καθώς στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να απαγορευτεί ή όχι η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή για λόγους εθνικής ασφάλειας, η δημοσκόπηση δίνει επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα διαδίδει παραπληροφόρηση που θέτει σε κίνδυνο τις πλουραλιστικές δημοκρατίες.

Οι πρόσφατες περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές έδειξαν ότι οι νέοι, οι οποίοι είναι οι πιο συχνοί χρήστες της πλατφόρμας βίντεο, είναι ιδιαίτερα πιθανό να στηρίξουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2024 με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων, διαπίστωσε ότι οι χρήστες παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης ήταν πολύ πιο πιθανό να θεωρούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως παράνομη και να πιστεύουν ότι η Γερμανία πρέπει να στηρίξει το Κίεβο – κάτι που το AfD αντιτίθεται.

Το TikTok, του οποίου η μητρική εταιρεία είναι η κινεζική ByteDance, αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι ξένοι παράγοντες, ιδιαίτερα η Ρωσία, είναι ενεργοί στην διάδοση ψευδών πληροφοριών σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με στόχο την προώθηση της ατζέντας τους – ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε πρόσφατα στη Ρουμανία, όπου μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα βοήθησε έναν φιλορώσο υποψήφιο να πετύχει μια απρόσμενη νίκη στις προεδρικές εκλογές της χώρας, η οποία αργότερα ακυρώθηκε.

Ενώ το 57% των αναγνωστών γερμανικών εφημερίδων και το 56,5% των τηλεθεατών της δημόσιας τηλεόρασης συμφωνούσαν πλήρως ότι η Κίνα είναι δικτατορία, μόνο το 28,1% όσων ενημερώνονται από το TikTok συμμερίζονταν την ίδια άποψη. Όσοι ενημερώνονταν από το X, το YouTube και τα podcasts βρισκόταν στη μέση.

Επιπλέον, το 40,2% των αναγνωστών εθνικών εφημερίδων συμφωνούσε πλήρως ότι είναι σημαντικό η Δύση να στηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, ενώ το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 13,6% μεταξύ των χρηστών του TikTok και στο 29,8% μεταξύ των χρηστών του X.

Η έρευνα δεν εξέτασε αν οι έντονα διαφορετικές απόψεις οφείλονταν στις πληροφορίες που προσφέρουν οι ίδιες οι πλατφόρμες ή αν οι χρήστες τους είχαν ήδη διαμορφωμένες διαφορετικές απόψεις για αυτά τα θέματα.

Ωστόσο, οι κάτω των 29 ετών, που είναι οι πιο συχνοί χρήστες του TikTok, ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από το περιβάλλον ενημέρωσης του: μόνο το 71% των ατόμων κάτω των 29 ετών πίστευε ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, ενώ το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 69% για τους χρήστες του TikTok.

Οι χρήστες του TikTok ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι η Κίνα και η Ρωσία διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και πιο πιθανό να πιστεύουν ότι το ίδιο κάνει η γερμανική κυβέρνηση.

«Οι νέοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι στην ενημέρωση και το TikTok παίζει καθοριστικό ρόλο», δήλωσε η Σαμπίνε Λόιτχόισερ-Σναρενμπέργκερ, αντιπρόεδρος του ιδρύματος που ανέθεσε τη έρευνα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κινεζική και ρωσική παραπληροφόρηση να διαδίδεται ανάμεσά μας».

Πηγή: Reuters

Related post