Τζόρτζια Μελόνι και τεχνολογικοί ολιγάρχες: Ο Ιταλικός Τύπος για την επιστροφή Τραμπ και τις πολιτικές του επιπτώσεις
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο συζητείται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και αρκετές μέρες. Ο Ιταλικός Τύπος αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι και το τι θα πρέπει να περιμένουμε, με εκτενέστερες συζητήσεις από δημοσιογράφους και αναλυτές.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, τα σχόλια ήταν κυρίως για την παρουσία μιας “λευκής, πλούσιας και ανδρικής αμερικής” κάτι το οποίο – για όποιον γνωρίζει το Αμερικανικό υπόβαθρο – δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικό της αμερικανικής καθημερινότητας και πραγματικότητας.
Κατά τη διάρκεια των δύο ομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ, έκαναν εντύπωση η σκληρότητα του λόγου του κατά των πολιτικών της Κυβέρνησης Μπάιντεν, της φυλετικής ιδεολογίας και της πράσινης πολιτικής, με δηλώσεις όπως “θα πάρουμε πίσω τη διώρυγα του Παναμά”.
Από την άλλην όμως τονίζεται και η διαφορά λόγου σε σχέση με την προηγούμενη ορκωμοσία του, εφόσον στην αρχή της παρούσας θητείας φάνηκε να διαπερνά μια ελαφρά θετικότερη νότα – παραδειγματική η αναφορά στην επερχόμενη “χρυσή εποχή”, ενώ η δεύτερη ομιλία ενώπιον των οπαδών του σχολιάστηκε ως ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να συνοψίσουμε τις Ιταλικές συζητήσεις γύρω από τρία μεγάλα θέματα:
1) Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία κατά τη διάρκεια της τελετής κάθησε δίπλα στον αργεντινό πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι, κατάφερε να έρθει στο προσκήνιο ως αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ, πρώτα με τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια – και κάπως παράλληλα – με τον Ίλον Μασκ και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα την χαρακτήρισε ‘φανταστική’.
Αυτό που τονίζουν αρκετοί αναλυτές στην Ιταλία είναι πως ενδέχεται το belpaese – δια μέσω Μελόνι – να πρωταγωνιστήσει ως πρωταρχικός συνομιλητής με τις ΗΠΑ, με ενδεχόμενες διευκολύνσεις για την Ιταλία, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της, θα δυσκολευτεί, εφόσον δεν δείχνει την ικανότητα να αμυνθεί ως μια ενιαία οντότητα.
2) Οι ΗΠΑ έχουν πλέον έναν πρόεδρο του οποίου δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι ακραίες τοποθετήσεις του αντιστοιχούν σε πραγματικές προθέσεις, πόσο μάλλον και στις μελλοντικές του πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, ένα πρόβλημα από κοινού με την Ιταλία, αν και προφανώς με διαφορές και διακυμάνσεις.
Ο ίδιος ο Ποντίφικας Φραγκίσκος, σε τηλεοπτική εκπομπή της Κυριακής 19/01, είπε πως, εάν πραγματοποιηθούν οι μαζικές απελάσεις, αυτό θα ήταν ντροπή, ενώ την ημέρα της ορκωμοσίας έστειλε τηλεγράφημα στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όπου εξέφρασε την ελπίδα του ο νέος πρόεδρος “να οικοδομήσει μια πιο δίκαιη κοινωνία, όπου δεν υπάρχει χώρος για μίσος, διακρίσεις ή αποκλεισμούς”.
Στις απρόβλεπτες κινήσεις του Τραμπ όμως εισχωρεί ένας τρίτος παράγοντας, δηλαδή…
3) …το γεγονός πως ο νέος πρόεδρος έχει ως εταίρο τον τεχνολογικό μεγιστάνα Ίλον Μασκ, ο οποίος όχι μόνο θεωρείται οραματιστής, αλλά άρχισε να παρεμβαίνει πολύ ενεργά στα πολιτικά διαφόρων χωρών, δια μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) ιδιοκτησίας του.
Επίσης, πρόσφατα προέκυψε δημοσίευμα που έδινε την Ιταλική Κυβέρνηση για την ανάθεση συμβολαίου 1,5 δις ευρώ για τη χρήση του συστήματος StarLink του Μασκ για τη διαχείριση θεσμικών στρατηγικών τηλεπικοινωνιών, κάτι που η Ιταλική Κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά.
Το απόγευμα (ώρα Ρώμης) της ορκωμοσίας συζητήθηκε στο κανάλι La7 της Ιταλικής τηλεόρασης η παρουσία στην τελετή ορκωμοσίας των ΔΣ και εκπροσώπων των X, Amazon, Meta, Apple, TikTok, Google και OpenAI. Αντικειμενικά, πρόκειται για εταιρείες αξίας διαφόρων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήδη σήμερα βρίσκονται ενεργά στις ζωές όλων μας, και όχι μόνο στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο δίκοπο ‘όπλο’: από τη μία, ο Ντόναλντ Τραμπ, και από την άλλην, τεχνολογικούς ολιγάρχες που – ούτε λίγο ούτε πολύ – δηλώνου την πίστη τους στο νέο ηγέτη. Μένει να δούμε μέχρι πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις.
Πηγή: ertnews.gr