Ο Ντ. Τραμπ θέλει να ξαναφτιάξει την Αμερική με μια σαρωτική «δεύτερη πράξη» στον Λευκό Οίκο
Κάθε νέος πρόεδρος ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία με σκοπό να γράψει με «χρυσά γράμματα» τη δική του σελίδα. Κάπως έτσι για δεύτερη, αλλά όχι συνεχόμενη, φορά ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια παγωμένη Ουάσινγκτον, θα περάσει την πόρτα του Καπιτωλίου. Όμως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος άμεσα θα αρχίσει να κρίνεται στη δράση και όχι στις υποσχέσεις, αφού ο ίδιος έχει υποσχεθεί «σεισμική αλλαγή» και δράση από την πρώτη μέρα.
Μάλιστα, σε μια θορυβώδη συγκέντρωση, χθες, Κυριακή, ο Ντ. Τραμπ είπε ότι θα υπογράψει μια σειρά εκτελεστικών διαταγών μόλις λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του, που καλύπτουν θέματα γύρω από τη μετανάστευση και τις απελάσεις μέχρι το περιβάλλον και τα δικαιώματα των τρανς. «Θα διασκεδάσετε πολύ βλέποντας τηλεόραση», είπε στο πλήθος.
«Θα νιώσουμε τις τεκτονικές πλάκες δύναμης να μετατοπίζονται κάτω από τα πόδια μας καθώς θα ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο; Μπορεί να πραγματοποιήσει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί; Θα είναι τόσο αποκαλυπτικό όσο τονίζουν οι αντίπαλοί του;» σημειώνει το BBC, και συμπληρώνει πως «πολλοί ανησυχούν ότι θα προσπαθήσει να κυβερνήσει ως αυταρχικός και να υπονομεύσει την αμερικανική δημοκρατία. Ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν, χρησιμοποίησε την τελευταία του ομιλία στο Οβάλ Γραφείο για να προειδοποιήσει για μια επικίνδυνη ολιγαρχία αλόγιστων δισεκατομμυριούχων που σχηματίζονται γύρω από τον Τραμπ που απειλεί τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Αμερικανών».
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο 78χρονος Τραμπ έχει σαφή εντολή μετά την ξεκάθαρη εκλογική νίκη του τον Νοέμβριο, στην οποία κέρδισε τη λαϊκή ψήφο και το εκλογικό σώμα και δίνοντας στην ατζέντα του το πράσινο φως».
Αυτή τη φορά, ο Τραμπ είναι αποφασισμένος ότι η ατζέντα του θα θεσπιστεί, ενώ έχει μια πολύ πιο έμπειρη και βαθιά πιστή ομάδα πίσω του για να βεβαιωθεί ότι θα συμβεί αυτό. Μεταξύ άλλων, πιθανώς με τη βοήθεια του Έλον Μασκ, σχεδιάζει να απολύσει γρήγορα τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων, ίσως μια δραστική εκκαθάριση των ομοσπονδιακών υπαλλήλων από ό, τι θα ερχόταν με οποιαδήποτε άλλη αλλαγή διοίκησης και μια πολύ πιο πολιτικοποιημένη κυβερνητική μηχανή πίσω του, αφού ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ένα «βαθύ κράτος» εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ που θα προσπαθήσει να ματαιοποιήσει την ατζέντα του.
Παράλληλα οι μεγάλες φορολογικές περικοπές για τις μεγάλες εταιρείες και τους πολύ πλούσιους, θα χρειαστούν νομοθεσία που θα ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, αλλά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς έχει τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της πλειοψηφίας του και στα δύο σώματα, ενώ γερουσιαστές και Αντιπρόσωποι είναι απίθανο να τον αψηφήσουν σε σημαντικούς αριθμούς. Επιπλέον, έχει και τον Μασκ σε ετοιμότητα για να χειριστεί την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και τον τεράστιο πλούτο του για να πιέσει τους επαναστάτες να επιστρέψουν στη γραμμή.
Το ίδιο δημοσίευμα διερωτάται «υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει τον Τραμπ να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά ή να χρησιμοποιήσει το σύστημα δικαιοσύνης για να στοχεύσει πολιτικούς αντιπάλους που θεωρεί ως εχθρούς του;» απαντά «υπάρχουν υλικοτεχνικά και οικονομικά εμπόδια χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαζικές απελάσεις, αλλά η δημοκρατική αντιπολίτευση από μόνη της είναι απίθανο να είναι αρκετή για να το σταματήσει αυτό. Το κόμμα, άλλωστε, εξακολουθεί να υπονεύεται από την ηχητική εκλογική του ήττα».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαζικές απελάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη εργατικού δυναμικού στις κατασκευές και στον αγροτικό τομέα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την τιμή των τροφίμων, με τους δισεκατομμυριούχους και όχι η εργατική τάξη, που θα επωφεληθούν από τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.
Κλείνοντας το δημοσίευμα αναφέρει – μεταξύ άλλων – πως ο Τραμπ είναι ο απόλυτος πολιτικός showman, ενώ η ικανότητά του να διασκεδάζει είναι μέρος της δύναμής του και της απήχησής του, όμως η δεύτερη ατζέντα διαφέρει και η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα είναι δραματική και με συνέπειες που αισθητές σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: BBC