Νταβός 2025: Τι είπαν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ για την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αμερικανικής ηγεσίας που πιθανώς να αναδιαμορφώσει τους κανόνες και τους θεσμούς που σχετίζονται με τη διεθνή συνεργασία. Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμπου ξεκίνησε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας, δεδομένου ότι έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε φιλόδοξες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες πιθανότατα θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Αυτές περιλαμβάνουν την επιβολή υψηλών δασμών σε άλλες μεγάλες οικονομίες, την επανεκτίμηση των μακροχρόνιων στρατιωτικών και διπλωματικών συμμαχιών των ΗΠΑ, τη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών και την ανατροπή μιας σειράς αμερικανικών κανονισμών.
Μιλώντας στο περιοδικό TIME πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Φόρουμ, Børge Brende δήλωσε ότι αν και δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη μια νέα παγκόσμια τάξη, σίγουρα θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Στο Νταβός, κορυφαία στελέχη μέσων ενημέρωσης και πολιτικοί σχολιαστές συζήτησαν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, διερευνώντας ειδικότερα τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
«Βλέπω την ατζέντα του Τραμπ ουσιαστικά ως μια πιο ολοκληρωμένη και δυναμική έκφραση της αμερικανικής ισχύος σε ένα πολύ πιο περιορισμένο γεωγραφικό πεδίο», δήλωσε ο Πάτρικ Φούλις, δημοσιογράφος του Economist.
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έρχεται την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
«Η Αμερική ξόδεψε 183 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Δεν προβλέπω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ξοδέψει τόσα», δήλωσε ο Σαμ Τζέικομπς, αρχισυντάκτης του TIME.
Σχετικά με τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, η Μίνα Αλ-Οράιμπι, αρχισυντάκτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου The National, υποστήριξε ότι ή συμφωνία αυτή επιτεύχθη χάρη στον «Τραμπ 2.0».
Παρ’ όλα αυτά, ο Φούλις πρόσθεσε ότι η δεύτερη θητεία του Τραμπ ξεκινά μέσα σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο.
«Ο κόσμος είναι απίστευτα πιο επικίνδυνος από ό,τι όταν ανέλαβε για πρώτη φορά», είπε, σημειώνοντας ότι «άλλες χώρες δεν φοβούνται πια τόσο πολύ τις ΗΠΑ».
Στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν (89%) δήλωσε ότι αναμένει έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η έκθεση προσθέτει ότι ο προστατευτισμός προσδιορίστηκε στην έρευνα ως ο παράγοντας που είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα.
«Θα μπορούσαμε να δούμε να κηρύσσονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου», δήλωσε ο Φούλις, προσθέτοντας ότι οι αγορές συναλλάγματος προσαρμόζονται ήδη για την εφαρμογή αμερικανικών δασμών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μια λέξη ακούστηκε επανειλημμένα: αβεβαιότητα.
«Το απρόβλεπτο που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ, είναι επίσης απρόβλεπτο για τον κόσμο», δήλωσε η Μίνα Αλ-Οράιμπι, αρχισυντάκτρια του The National.
Ο Τραμπ και η επερχόμενη κυβέρνησή του έχουν δηλώσει ότι θα ανακοινώσουν μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων τις επόμενες ημέρες. Οι πολιτικές οδηγίες αναμένεται να σχετίζονται με τους δασμούς, τη μετανάστευση, την κυβερνητική γραφειοκρατία και τους κανονισμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Φούλις σημείωσε ότι ο αναμενόμενος «καταιγισμός εκτελεστικών διαταγμάτων πιθανότατα θα δοκιμάσει την ικανότητα των αμερικανικών θεσμών».
ΠΗΓΗ: World Economic Forum