Θεοδωρικάκος: «Η τιμολόγηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια»

 Θεοδωρικάκος: «Η τιμολόγηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια»

Για τα ασφαλιστήρια υγείας και την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία βάζει ένα νέο δείκτη στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ο όποιος νέος δείκτης θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα καθορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις».

Για τα ασφάλιστρα υγείας ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε: «Το θέμα των μακροχρόνιων συμβολαίων αφορά 255.000 συμπολίτες μας. Το 2011 αυτοί ήταν 711.000, άρα υπήρξε μια τεράστια μείωση στα συμβόλαια. Έφυγε δηλαδή ο κόσμος, προφανώς γιατί δεν μπορούσε να τα πληρώσει μέχρι το 2019 που είχαν απομείνει μόλις περίπου 320.000.

Ήταν επένδυση ζωής για τους ανθρώπους και νομίζω ότι είναι κυρίως άνθρωποι οι οποίοι όταν ήταν νέοι στα 25, 30, 35 τους χρόνια, προνόησαν και επειδή είχαν κάποιες καλύτερες ενδεχομένως υπηρεσίες, αποφάσισαν να πληρώνουν αυτά τα ιδιωτικά ασφάλιστρα.

Πολύ περισσότερο για όταν θα έρθει η ώρα μετά από κάποια χρόνια που θα χρειαστεί πολύ περισσότερο. Τα χρόνια του μνημονίου, της κρίσης, της χρεοκοπίας της Ελλάδας, πολλοί δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να τα πληρώνουν και τις τότε αυξήσεις που υπήρχαν σε όλα αυτά τα συμβόλαια.

Έφυγαν και επειδή πολλοί μετά το 2018 – 2019 προσέφευγαν στα δικαστήρια και κέρδιζαν έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών από τα δικαστήρια, ότι γινόταν παραβίαση όρων των συμβολαίων τους, έπρεπε να υπάρξει ένας δείκτης.

Ο δείκτης υπήρξε, ήταν ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Στην αρχή η ίδια η αγορά είχε λειτουργήσει με αυτό το δείκτη. Νομοθετήθηκε αυτός ο δείκτης απεδείχθη μέσα από την επαναξιολόγηση των δεδομένων ότι αυτό οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ μεγάλες αυξήσεις».

«Με διαφάνεια θα πετύχουμε έναν πολύ καλύτερο ανταγωνισμό ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα»

Σχετικά με την τροπολογία και τις αλλαγές που φέρνει ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Είπα χθες στον κύριο Ανδρουλάκη αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί είναι ότι αυτή η κυβέρνηση τα στελέχη της, οι πολιτικές της, γίνονται για την κοινωνία και με την κοινωνία. Είμαστε τμήμα της κοινωνίας και όταν κάτι δεν δουλεύει όπως θέλουμε, είμαστε εδώ για να το ρυθμίσουμε.

Αυτό που επίσης θέλω να καταλάβουν οι άνθρωποι που μας παρακολουθούν είναι ότι στην ουσία αυτή η αγορά είναι κλειστή αγορά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάψει να πουλάνε τέτοιου είδους συμβόλαια και αυτό τρόπον τινά δεν επιτρέπει να υπάρχει ένας ανταγωνισμός. Αρά υπήρχε πρόβλημα και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παρέμβει.

Και αυτό κάναμε με την ρύθμιση, η οποία έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο, τον δείκτη θα τον δημιουργεί η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά σε συνεργασία με τρία υπουργεία και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεσμικά έχει την ευθύνη του να εποπτεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες και να βεβαιώνει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Γιατί ένα θέμα που θέλω επίσης να εξηγήσω στους ανθρώπους. Είναι ότι από τη μια θέλουμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν τόσα χρόνια τα ασφάλιστρα.

Ταυτοχρόνως, πρέπει να προστατεύσουμε και την ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος, των ιδιωτικών εταιρειών, γιατί εάν συμβεί και εκεί οποιαδήποτε ζημιά, θα κληθούν πάλι να την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι σε αυτούς τους τομείς. Άρα χρειάζεται μια ισορροπία. Αυτή την ισορροπία, είμαστε δεσμευμένοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την υπόθεση να την διασφαλίσουμε.

Το δεύτερο όμως που έκανε χθες η νομοθετική μας παρέμβαση είναι η διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Διότι προφανώς εδώ πέρα, υπάρχει μια υποχρεωτική συνεργασία και μια συνέργεια. Τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ασφάλιστρα, τα πληρώνει στην ασφαλιστική εταιρεία.

Κάθε μία υπηρεσία που θα προσφέρεται θα είναι τιμολογημένη, είναι υποχρεωμένοι να το αναρτούν στον ιστότοπό της εταιρείας τους και να αναρτούν επίσης και το ετήσιο ποσοστό μεταβολής. Άρα με διαφάνεια θα πετύχουμε έναν πολύ καλύτερο ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα και με το νέο δείκτη υγείας θα ισορροπήσουμε την επάρκεια του συστήματος και την προστασία των καταναλωτών».

Related post