Κοντογεώργης: Πληθωρισμός, στέγαση και τράπεζες – Οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης
Στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, το στεγαστικό, τα ασφάλιστρα υγείας, το ΕΣΥ και άλλα θέματα, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Επίλογος» (Χ. Μαγγηριάδης), ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «Νομίζω ότι η επιλογή που έγινε στο πρόσωπο του κυρίου Τασούλα, ενός δοκιμασμένου στελέχους, δηλαδή ενός ενός ανθρώπου που έχει μία διαδρομή στο δημόσιο βίο και ως και στην αυτοδιοίκηση, αλλά και ένας άνθρωπος που εκλέγεται για πολλά χρόνια, αλλά και ένας άνθρωπος που θα σας έλεγα στην πράξη προσπάθησε και νομίζω υπάρχει μια αποδοχή ότι κατάφερε σε ένα δύσκολο περιβάλλον ως Πρόεδρος της Βουλής να δείξει αυτά τα ενοποιητικά συνδετικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι απαραίτητα και προφανώς και για τον κορυφαίο θεσμό της χώρας.
Επομένως και μέσα σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον που θα σας έλεγα, τα σημάδια είναι ακόμα λίγο δυσερμήνευτο. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που συνδυάζει και την πολιτική εμπειρία, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να αναδείξει ενοποιητικές γραμμές και να λειτουργήσει, θα σας έλεγα και με ένα δημόσιο ύφος και ήθος που είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορείς να συνομιλείς με όλους, με όλους τους θεσμικούς φορείς, τα κόμματα, την κοινωνία.
Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή και νομίζω αυτά τα στοιχεία ανέδειξε και το μήνυμα του Πρωθυπουργού».
Ως προς το αν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών, δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και σε αυτό έχει μια σαφή και συνεπή στάση. Και αν υπάρχει μία, χωρίς βέβαια να το περιορίζω μόνο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση, αλλά μια σταθερή γραμμή σε σχέση με το πως αντιμετωπίζουμε πολιτικά, θεσμικά και κοινωνικά τέτοιες περιπτώσεις, όπως των Σπαρτιατών, νομίζω ότι είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας.
Επομένως η διαχωριστική γραμμή είναι ευδιάκριτη, πολλώ δε μάλλον και για τον κορυφαίο θεσμό της χώρας.
Νομίζω και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε επ αυτού».
Για την ακρίβεια ανέφερε: «Τώρα που η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, τώρα που η φωνή της Ελλάδας σε αυτά τα θέματα δεν είναι μόνη της ουσιαστικά προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο. Ταυτόχρονα όμως έχουμε αποδείξει και αυτή είναι η πολιτική μας, ότι όποτε χρειαστεί η κυβέρνηση και το κράτος να παρέμβει θα είναι δίπλα στην επιχείρηση και στο νοικοκυριό».
Καθώς και ότι «Δεν εισπράττεται εντός και εκτός εισαγωγικών, θα έλεγα πλήρως αυτό από όλους τους συμπολίτες μας, αλλά η πολιτική μας για τη σταθερή αύξηση των εισοδημάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και θα σας έλεγα και η προσπάθεια να αφομοιώσουμε λίγο την αρνητική επίδραση παραγόντων που συντελούν στο κόστος διαβίωσης, όπως είναι η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, το στεγαστικό, το κόστος της στέγης».
Μιλώντας για την Υγεία, δήλωσε ότι δίνονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς και αξιοποιούνται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη βελτίωση του ΕΣΥ. Όπως είπε: «Καταρχήν εμείς κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο ίδιο νοσοκομείο και αξιοποιώντας τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί πέρα, τους ανθρώπους της υγείας, τους ανθρώπους που επισκέπτονται, τους πολίτες που έχουν ανάγκη φροντίδα, ένα καλύτερο περιβάλλον για να λειτουργούν σωστά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και αξιοποιούμε αυτό το πρόγραμμα στο μέγιστο δυνατό και ταυτόχρονα όμως με τα κίνητρα που έχουμε δώσει και στις δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές, φαίνεται ότι οι προκηρύξεις πάνε καλύτερα».
Για τους στόχους της κυβέρνησης ανέφερε: «Το είπε και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τρεις άμεσες προτεραιότητες Πληθωρισμός, πληθωρισμός, στέγη και βέβαια λειτουργία τραπεζικού συστήματος. Πιστωτική επέκταση και με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση.
Προφανώς εμάς δε μας ενδιαφέρει να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών. α μπορούμε όπου έχουμε και έχουμε παρεμβατικό ρόλο να ρυθμίζουμε καλύτερα την αγορά.
Οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές να τις ενισχύουμε όπως και γίνεται και να λειτουργούν καλύτερα. Και βέβαια το όφελος προς τον τελικό καταναλωτή, τον πολίτη δηλαδή, να είναι ακόμα μεγαλύτερο».
Ως προς τα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας, σχολίασε πως «Υπάρχουν θέματα ρύθμισης και σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης κυρίου Θεοδωρικάκου. Θα έλεγα να βάλει πραγματικά μια πρώτη σταθερά σε αυτό και προφανώς να διαφυλάξουμε και ενόψει των νέων συμβολαίων».
Μιλώντας για τον αγροτικό κόσμο, είπε πως «Η ελληνική περιφέρεια έχει προτεραιότητα, καθώς και ο πρωτογενής τομέας», χαρακτηρίζοντας τις παρεμβάσεις στον τομέα αυτό, ως «μακράς πνοής».
Τέλος, ως προς την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και τις οικονομικές εξελίξεις, ανέφερε πως: «Θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο σημεία αισιοδοξίας.
Το πρώτο είναι ότι παρόλο που σχεδόν η χώρα βγήκε καθημαγμένη μετά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια σημαντική ανάταξη. Έχει ανακτήσει αξιοπιστία και όπως νομίζω εύστοχα ανέφερε ο πρωθυπουργός, αποτελεί φάρο σταθερότητας. Προφανώς δεν μπορεί να είναι μια απομονωμένη νησίδα και να μην επηρεάζεσαι από τίποτα.
Νομίζω όμως ότι είμαστε σε ένα σημείο και οικονομικά αλλά και διπλωματικά θα έλεγα, που η χώρα αισθάνεται μία αυτοπεποίθηση, αυτοπεποίθηση. Τι σημαίνει ότι συνεχίζουμε στον συνεπή δρόμο της υπευθυνότητας και της διατηρήσιμης ανάπτυξης και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε τις συμμαχίες μας και ενισχύουμε αυτές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Γιατί;
Ποιο είναι το δεύτερο σημείο αισιοδοξίας;
Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από μία μακρά περίοδο μη αφύπνισης θα έλεγα, βρίσκεται σε μια άλλη φάση. Φαίνεται ότι προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να ανακτήσει το πλεονέκτημα στην καινοτομία να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες πραγματικά θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Επομένως, αυτή την ώρα της αφύπνισης η χώρα βρίσκεται σε μια αρκετά καλύτερη θέση αλλά και σε μια θέση να μπορέσει να ευθυγραμμίσει τις εθνικές επιδιώξεις με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες».