Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα: Θα ψηφιστεί απο την ισραηλινή κυβέρνηση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, διάρκειας αρχικά 6 εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο προβλέπει επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού ομήρων που η Χαμάς κρατά από τις 7 Οκτωβρίου 2023 αλλά και απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Εν αναμονη ανακοινωσεων απο το Υπ. εξωτερικών του Καταρ σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφοριες τόσο απο Αμερικανικες όσο και απο αιγυπτιακες πλευρες επετευχθη συμφωνια.

Μαλιστα ο νεοεκλεγείς προεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ δήλωσε πως υπαρχει ειρηνευτική συμφωνια για τους όμηρους
την οποια μαλιστα χαιρέτισε και τόνισε ότι δεν θα αφήσει τη Γάζα να γίνει «ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες».

Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία ομήρων στη Γάζα. Η Επίτροπος της ΕΕ για τη Μεσόγειο δήλωσε πως η Ένωση «παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη όλων των προσπαθειών για μια μακροχρόνια ειρήνη και ανάκαμψη».

Ωστόσο στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου , οι τελικές λεπτομέρειες διευθετούνται. Το Ισραήλ λέει ότι ορισμένα ζητήματα στη συμφωνία για τη Γάζα παραμένουν «άλυτα», ελπίζει να «οριστικοποιηθούν απόψε».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα ψηφίσει τη συμφωνία για τη Γάζα την Πέμπτη

Ενώ ο ισραηλινος υπ. Εξωτερικών δήλωσε πως θα επιστερψει εσπευσμενα απο την Ευρώπη όπου βρίσκεται εφόσον εγκριθεί απο το Ισραηλινο υπουργικο συμβουλιο η συμφωνία για την κατάπαυση του πυροός, θα μπορεσει να τεθεί σε εφαρμογη ακομη και τις επομενες 48 ώρες.

Νωρίτερα αξιωματούχοι του Κατάρ και της Χαμάς είπαν ότι επιλύθηκε μια διαφωνία της τελευταίας στιγμής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακα τις δυνάμεις στον διάδρομο της Φιλαδελέφειας που συνορεύει με την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να ολοκληρώνουν την απόσυρση το αργότερο την 50ή ημέρα.

Τι περιλαμβανει η συμφωνία

Η συμφωνία έχει 3 φάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.

Ειδικοτερα σε αυτήν την πρώτη φάση διαρκειας έξι εβδομαδων θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.

Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.

Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε γυναικα – στρατιωτη.

Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ

Προηγήθηκαν μήνες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση Αιγυπτίων και Καταλανών διαμεσολαβητών με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και η συμφωνία ήρθε λίγο πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Έτυχε την ώρα που γινόταν αυτή η συμφωνία ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ να παίρνει συνέντευξη με έναν απελευθερωμένο όμηρο και με τον πατέρα ενός ομήρου που ακόμη είναι ένας από τους 98 περίπου που έχουν μείνει.

Οι εναπομείναντες όμηροι είναι 33 και οι Ισραηλινοί λένε ότι είναι σίγουρο ότι θα δοθούν και τα σώματα κάποιων νεκρών, γιατί δεν θα είναι και οι 33 ζωντανοί. Δεύτερον, έχουν μεγάλη ανησυχία για αυτούς τους εκατοντάδες, οι οποίοι θα απελευθερωθούν από τις παλαιστινιακές φυλακές έχοντας την εμπειρία του Γκιλάντ Σαλίτ το 2011. Με εκείνη την συμφωνία απελευθερώθηκε ο Γιαχιά Σινουάρ.

Τρίτον, πού θα πάνε αυτοί πού θα απελευθερωθούν. Δεν θα πάνε όλοι στη Γάζα, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους Ισραηλινούς, όπως δηλώνουν. Θα πάνε κάποιοι σε φιλικές χώρες.

Αφού γίνει αυτό για 42 μέρες μετά, η δεύτερη φάση θα έχει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, αυτό είναι πολύ γενικά διατυπωμένο.

Εκεί τελειώνει η διατύπωση για τη δεύτερη φάση και η τρίτη φάση, αφού τελειώσει και αυτή, περιέχει τη διακυβέρνηση της Γάζας και την ανοικοδόμηση της συμφωνίας γύρω από αυτά.

Όλα αυτά από ότι καταλαβαίνουμε, πέρα από τους σχεδόν δύο μήνες, όλα αυτά έχουν και άλλους μήνες μετά, αν δεν συμβούν και διάφορα.

Οι Ισραηλινοί είναι λίγο διχασμένοι στο αν πρέπει να χαρούν με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Πηγή: ertnews.gr

Related post