Συμφωνία Ιταλίας, Αλβανίας, ΗΑΕ για την ενέργεια: Θα κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός διασύνδεσης Ιταλίας με Αλβανία
Ιταλία, Αλβανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία υποθαλάσσιας διασύνδεσης Αλβανίας και Ιταλίας για τη μεταφορά ενέργειας.
Στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενέργειας που λαμβάνει χώρα στο Άμπου Ντάμπι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε συμφωνία που προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας υποδομής μεταφοράς ενέργειας από την Αλβανία στην Ιταλία.
Πρόκειται για μια συμφωνία-έκπληξη για πολλούς, η οποία η ίδια η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής και για την οποία δήλωσε “προσωπικά πολύ περήφανη”, εφόσον συνδέει Ιταλία, Αλβανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τη Μελόνι “η πρωτοβουλία δείχνει απτά πώς μπορούν να οικοδομηθούν νέες μορφές συνεργασίας ακόμη και μεταξύ εταίρων που μπορεί να φαίνονται απομακρυσμένοι, τουλάχιστον γεωγραφικά”.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταξύ των δύο ακτών της Αδριατικής, μια νέα ενεργειακή διασύνδεση, για την παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Αλβανία και την εξαγωγή μέρους της στην Ιταλία, χάρη σε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο στην Αδριατική”.
Ο Ιταλός Υπ. Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας της Ιταλίας, Τζιλμπέρτο Φρατίν, σχολίασε επίσης πως η τριμελής συμφωνία “αναβαθμίζει τη συνεργασία μας με τις βαλκανικές χώρες στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι σημαντικός για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας έτσι την περιφερειακή συνεργασία”.
Στα ανωτέρω, και ενώ μένει να ανακοινωθούν οι πληροφορίες της συμφωνίας που θα υπογραφεί σήμερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα πρόσθεσε πως “η αξία της υποδομής είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ” και πως “θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο σε τρία χρόνια”.
“Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια ιστορική πρόκληση” πρόσθεσε η Μελόνι, τονίζοντας πως “η ανάπτυξή τους θα είναι το ορόσημο”. Στόχος της Ιταλίας, σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, ειναι η Ιταλία να γίνει “ο κόμβος για τις ενεργειακές ροές μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής”.