Στυλιανίδης: Στόχος να κάνουμε την πράσινη μετάβαση στην ελληνική ακτοπλοΐα και ειδικά το θέμα των άγονων γραμμών (audio)
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, βρέθηκε σήμερα καλεσμένος ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στόχος να κάνυμε την πράσινη μετάβαση στην ελληνική ακτοπλοΐα και ειδικά το θέμα των άγονων γραμμών
Συνομιλώντας με το δημοσιογράφο στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε αρχικά «Είμαι στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες και διαπραγματεύομαι με άλλους Επιτρόπους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποια συγκεκριμένα κονδύλια ευρωπαϊκά που θα αξιοποιηθούν από εμάς, έτσι ώστε να κάνουμε την πράσινη μετάβαση στην ελληνική ακτοπλοΐα και ειδικά το θέμα των άγονων γραμμών. Αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα έχει πολύ γερασμένα πλοία για πολλούς λόγους. Δεν έχει τη δυνατότητα ουσιαστικά με βάση τη φύση των ανθρώπων που έχουν αυτά τα πλοία στο Αιγαίο να κάνει την πράσινη μετάβαση, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Και από την αρχή που ανέλαβα το Υπουργείο είχα επισημάνει ότι πρέπει να ψάξω πάση θυσία να βρω ευρωπαϊκά λεφτά για να μπορέσει να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή των πλοίων στο Αιγαίο, όχι μόνο για λόγους πράσινης μετάβασης αλλά και για λόγους ασφάλειας».
Όσο για τον αν αποδίδει η προσπάθειά τους για να συγκεντρώσουν τους πόρους που χρειάζονται, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε «Αποδίδει. Είμαστε σε μια συνάντηση και χθες είχαμε ζητήσει-στην αρχή που ανέλαβα για τις άγονες γραμμές, ένα πιλοτικό πρόγραμμα 80 εκατομμύρια. Και τους έχουμε πείσει ότι για να αποδώσει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι πιο πολλά τα λεφτά και φαίνεται ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα από τα 80 να πάμε στα 265 εκατομμύρια, ως πρόγραμμα πιλοτικό για τις άγονες γραμμές, που είναι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς και επειδή θα γίνει με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα και πολύ μακροχρόνιες συμβάσεις, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να ρυθμίσει μια αγορά που είναι από τη φύση της δύσκολη και δίχως ανταγωνισμό. Το σημαντικό λοιπόν, είναι η αύξηση από τα 80 στα 265 που θα δώσει την ευχέρεια-οι διαγωνισμοί δηλαδή, που θα βγουν να είναι πολύ ελκυστικοί για την αγορά-να συμμετάσχει και να δώσει λύσεις».
Ενώ παράλληλα συμπλήρωσε «Παγκοσμίως ξέρετε ότι υπάρχει ένα θέμα με τα πράσινα καύσιμα και ειδικά στη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα. Παραδείγματος χάριν, η δική μας νησιωτικότητα δεν έχει σχέση με τη νησιωτικότητα της Νορβηγίας, της Σουηδίας, όπου οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορούν να εξασφαλίσουν με ηλεκτρισμό αυτή την απόσταση. Εμάς είναι πολύ διαφορετικό το τοπίο, πολύ πιο δύσκολο το Αιγαίο, γι’ αυτό και συζητάμε ακόμη (…). Η συνάντηση ξεκινά σε 45 λεπτά, ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο να πάμε σε πιο υβριδικές λύσεις ως μεταβατική περίοδος. Δεν μπορώ όμως, να πω περισσότερα. Είμαστε στη διαπραγμάτευση, αλλά είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση που φεύγει από μια ιδεολογικοποίηση της πράσινης μετάβασης και πάει στο ρεαλισμό που συνδέεται και με αυτό που έγραψε ο Ντράγκι, στο report του ότι ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιμείνει και στη δική της θέση ανταγωνιστικότητας στον κόσμο και να μην την αγνοεί γιατί μπορεί να χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια. Είναι μια συζήτηση μεγάλη όλο αυτό (…)».